Beograd
0

Arnaut očekuje oslobađajuću presudu za Jurišića

FENA
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Pred Apelacionim sudom u Beogradu od danas do 24. septembra bit će predočeni novi dokazi i saslušani novi svjedoci u slučaju Ilije Jurišića, koji je nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine.

Odbrana je u svojoj žalbi zatražila potpuno oslobađanje Ilije Jurišića, dok tužilaštvo zahtijeva strožiju kaznu od 12 godina zatvora.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Milan Petrović je priznao da ne postoji pisani dokument sporazuma na osnovu kojeg je osuđen Ilija Jurišić, koji se već tri godine nalazi u zatvoru u Srbiji a tek od prošle godine je na zvaničnom izdržavanju kazne.

Navodno će se u Beogradu pojaviti samo jedan svjedok, Tuzlak Niko Jurić, dok će se 12 svjedoka beogradskom sudu obratiti putem videolinka iz Sarajeva.

Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut očekuje oslobađajuću presudu jer je utvrđeno da je glavni dokaz koji je teretio Jurišića sporazum navodno potpisan između Alije Izetbegovića i Slobodana Miloševića u maju 1992., koji nikada nije prezentiran na sudu, nego je svjedok Tužilaštva Srbije tvrdio da je vidio potpisivanje sporazuma.

Zahvaljujući londonskom slučaju Ganić, naknadno je utvrđeno da sporazum nikada nije ni potpisan, jer se Srbija opet pozivala na taj dokument i u ovom procesu. Ispostavilo se da je sastanak bio održan, ali sporazum nikada nije potpisan, što je u Londonu priznao i zamjenik tužioca Srbije Milan Petrović.

''Petrović je bio tužilac i u Jurišićevom prvostepenom postupku, kada je tvrdio da je sporazum potpisan. Negirao je sam sebe u Londonu, i to je glavni adut odbrane Ilije Jurišića u apelacionom postupku. Jurišić je osuđen na osnovu nečega što ne postoji na papiru'', pojasnio je Arnaut.

Prema optužnici, Jurišić je kao dežurni starješina u Operativnom štabu Centra službi bezbjednosti (CSB) Tuzla izdao naredbu za napad na brigadu Jugoslavenske narodne armije koja se nalazila u fazi povlačenja. U napadu je ubijen najmanje 51 pripadnik JNA, a ranjeno ih je oko 50. U toku procesa zabilježene su mnoge nepravilnosti.

Konačna presuda Iliji Jurišići bit će izrečena 24. septembra, nakon čega on više nema mogućnost žalbe pred pravosudnim instancama Srbije.