BiH
0

Arnaut: Neprihvatljivo da Vijeće ministara BiH odbija učestvovati na sjednicama Komisija

FENA
Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je na samom početku zbog nedostatka kvoruma, jer ju je napustio član Damir Arnaut (SBBBiH).

Naime, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, Arnaut je upozorio da je, prema odredbama Poslovnika, Vijeće ministara BiH dužno učestvovati na sjednicama doma i komisija, a na današnjoj sjednici ih nije bilo.

On je naveo da je, kada su komisije u pitanju, Poslovnik izuzetno fleksibilan i dopušta prisustvo pomoćnika ministara, ne samo ministara i zamjenika.

  • Kako sam u više navrata navodio, tih ljudi je više od 60 u institucijama BiH, a više od pola njih sjedi u ovoj zgradi. Zaista je neshvatljivo i neprihvatljivo da Vijeće ministara BiH, sad već mogu odgovorno reći, odbija učestvovati na sjednicama domova i komisija - kazao je Arnaut.

Dodao je kako ne smatra da su ispunjeni uslovi za nastavak sjednice, te je tražio pauzu kako bi se predstavnik Vijeća ministara BiH pozvao da prisusvuje sjednici Komisije.

Član Komisije Šefik Džaferović (SDA) je predložio da se sa dnevnog reda skine Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, jer sjednici ne prisustvuje predstavnik VSTV-a.

Također je predložio da se danas ne razmatra ni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, jer sjednici ne prisustvuje predlagač čije je prisustvo, po njegovom mišljenju, potrebno.

Arnaut je nakon toga ponovio kako smatra da nisu ispunjeni uslovi za rad komisije, te je iz tog razloga napustio sjednicu što je rezultiralo nedostatkom kvoruma za rad.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma bili su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.