BiH
0

APEOR: U BiH funkcionira 20 malih hidroelektrana, a gradi se još 40

FENA
Asocijacija proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa BiH (APEOR) danas je u Sarajevu organizirala okrugli sto posvećen rješavanju statusa koncesionara malih hidroelektrana.

U BiH je, prema riječima predsjednika UO APEOR-a Emira Avdića, od 2003. godine napravljeno više od 20 malih hidroelektrana, a trenutno ih se gradi još oko 40. Radi se o ekološki veoma prihvatljivom projektu koji ujedno doprinosi novom zapošljavanju pri izvođenju, projektivanju, gradnji objekata i dr.

Proizvođači u ovoj oblasti ponovno su ukazali na neujednačene tarife otkupa električne energije u FBiH i RS-u od proizvođača, te neaktivnosti državnih, entitetskih i kantonalnih službi u vezi reguliranja slobodnog tržišta električnom energijom u BiH.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih resursa (vjetar, voda, biomasa, solar) širom svijeta nailazi na sve veću primjenu.

  • Cijeli svijet se okrenuo obnovljivim resursima, a Evropska unija je donijela pravila da se mora do 2020. postići do 20 posto učešća obnovljivih resursa u proizvodnji električne energije - kazao je Avdić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako očekuju da će društvo razumjeti njihove napore i potencijale koje BiH ima u tom smislu.

„Položaj proizvođača u ovoj oblasti je težak i zahtjevan“, dodao je Avdić izdvajajući da su cijene kilovatsata određene na osnovu odluka vlada 2003. godine i od tada nisu ažurirane.

APEOR je formiran kao udruženje koje će štititi interese sadašnjih i budućih proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa.