BiH
9

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu: Marina Pendeš nije kriva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je 09. juna 2016. godine otpremilo drugostepenu presudu od 23. maja 2016. godine u predmetu Marina Pendeš kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva te potvrđena prvostepena presuda Suda BiH broj: S1 2 K 018966 15 K od 25. februara 2016. godine.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 25. februara 2016. godine optužena Marina Pendeš je oslobođena optužbe da je radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinila krivično djelo Nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo Krivotvorenje službene isprave iz člana 226. stav 1. KZ BiH, a u vezi sa članom 53. KZ BiH.

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH kojom presudu pobija zbog bitne povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH pobijanu presudu ukine i odredi održavanje glavnog pretresa, ili da se presuda preinači, te da se optužena oglasi krivom.