BiH
0

Apel srodnicima nestalih da kontaktiraju ICPM

FENA
Tokom današnje posjete objektima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Tuzli, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini ambasador Dimitris Kourkoulas naglasio je da porodice imaju pravo da saznaju istinu o svojim nestalim, saopćio je ICMP.

Ambasador Kourkoulas i generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger apelovali su na sve koji traže svoje srodnike nestale u sukobima da kontaktiraju ICMP-e koji će im pomoći da saznaju istinu.

Kourkoulas je bio impresioniran doprinosom ICMP-a u procesu traženja i identificiranja osoba nestalih u bivšoj Jugoslaviji.

U pratnji Kathryne Bomberger, ambasador Kourkoulas je obišao objekte ICMP-a u kojima se vrši identifikacija posmrtnih ostataka Srebreničana.

Pposjetio je i centar u kojem ICMP-e čuva sve krvne uzorke uzete od srodnika i koštane uzorke dobijene od lokalnih institucija, koji se zatim šalju na analizu u laboratorije ICMP-a.

Nakon što laboratoriji izdvoje DNK iz uzoraka, ICMP-e unosi DNK profile u bazu podataka i nastoji naći podudarnosti.

Do danas je ICMP-e pomoću DNK omogućio identifikaciju skoro 11.000 osoba nestalih u konfliktima na teritoriji bivše Jugoslavije. Ove identifikacije su donijele dugo očekivane odgovore porodicama.

„Pronalaženje osoba nestalih u sukobima je od ključne važnosti kako bi našle smiraj i kako bi se osigurali dokazi za privođenje krivaca pravdi“, rekao je ambasador Kourkoulas. Naglasio je da rad ICMP-a predstavlja značajan doprinos procesu mira i stabilnosti u regionu.

Identificiranje osoba nestalih u oružanim sukobima ili nasilno odvedenih je izuzetno komplikovan proces ne samo zbog vremenskog perioda koji je protekao, nego i zbog činjenice da su počinioci zločina često premještali posmrtne ostatke s jednog mjesta na drugo kako bi sakrili tragove zločina, prouzrokujući oštećenja ostataka.

U jednom srebreničkom slučaju ICMP-e ima podatke da su dijelovi jednog tijela premješteni u četiri različite skrivene grobnice.

Uvođenje DNK analize kao osnove za identificiranje velikog broja osoba nestalih u oružanim sukobima omogućilo je pouzdanu identifikaciju osoba koje u suprotnom ne bi nikada bile identificirane.

„DNK pruža nivo preciznosti podataka nezamisliv prije deset godina o osobi koja je ubijena te o broju ubijenih i ekshumiranih iz masovnih grobnica. Budući da pruža neoboriv dokaz o identitetu, ona je veoma moćan politički instrument u kontekstu nedavnih sukoba na Balkanu“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Za uspješnu DNK analizu, ICMP-e treba uzorke krvi i kostiju.

Kourkoulas i Bomberger su također pozvali vlade u regionu da objave informacije koje mogu pomoći da se rasvijetli sudbina još 17.000 osoba koje se vode kao nestale u sukobima na zapadnom Balkanu, saopćeno je.