BiH
146

Apel kancelarki Merkel da podrži preživjele žrtve zločina u Višegradu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka sekcija Društva za ugrožene narode sa Tilman Zuelchom na čelu uputila je apel njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koju poziva da podrži preživjele žrtve masovnih zločina u Višegradu kako bi na dostojanstven i adekvatan način mogli obilježiti sjećanje na svoje najmilije.

Apel je uslijedio povodom jutrošnjeg uklanjanja riječi "genocid" sa spomen obilježja ubijenim Bošnjacima u Višegradu, koji se nalazi u krugu mezarja Stražište, saopćeno je iz te sekcije.

Podsjećaju da je u toku rata u BiH Višegrad bio poprište monstruoznih zločina, te da ubijeno najmanje 3.000 Bošnjaka civila, a na stotine ih strijeljano na ulicama Višegrada ili zapaljeno u kućama.

U pismu također navode da je više od 2.000 Bošnjaka zatočenih u logorima u i oko Višegrada ubijeno ili je podleglo strašnim torturama i mučenjima, a da je na stotine žena silovano i ubijeno u ženskim logorima.

"Ubijeni civili bacani su s višegradskog mosta, poznatog širom svijeta po djelu nobelovca Ive Andrića, u rijeku Drina. Ova rijeka Drina danas predstavlja najveću masovnu grobnicu u Bosni i Hercegovini. Preživjele žrtve još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 600 svojih najmilijih", navodi se u pismu upućenom Angeli Merkel.

Smatraju da preživjele žrtve masovnih zločina u Višegradu imaju pravo da nad njima počinjene masovne zločine nazovu genocidom, saopćeno je iz Njemačke sekcija Društva za ugrožene narode.