BiH
0

Apel građanima: Oprez u konzumiranju gljiva

Klix.ba
Sa Klinike za infektivne bolesti JZU UKC Tuzla upućen je apel građanima za pojačan oprez prilikom konzumiranja gljiva, odnosno preporuka da, ukoliko nisu vrsni poznavaoci, gljive uopšte ne konzumiraju.

Ljetni period je vrijeme kada građani često imaju priliku konzumirati različite vrste gljiva. Pri tome treba biti oprezan, jer trovanje gljivama može biti veoma opasno i čak završiti smrtnim ishodom. Kod branja gljiva, zbog postojanja vrlo sličnih vrsta, može vlo lako doći do zabune i umjesto gljive ispravne za jelo možete ubrati otrovnu. Ukoliko ne poznajete dobro gljive najbolje je da ih ne berete sami i da ih ne kupujete od ljudi za koje niste sigurni da su dobri poznavaoci gljiva.

Na Klinici za infektivne bolesti JZU UKC Tuzla od polovine maja do danas zabilježen je veći broj građana koji su se javili zbog trovanja gljivama. U ovom periodu pomoć ljekara zatražilo je 35 osoba sa simptomima trovanja gljivama, od čega je osam pacijenta bilo u vrlo teškom zdravstvenom stanju.

"Trenutno je dvoje hospitaliziranih, od čega jedna mlađa ženska osoba sa težom kliničkom slikom", kaže prim. dr. Lejla Delalić.

Simptomi trovanja gljivama su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proliv, dezorijentisanost, vrtoglavica pa i gubitak svijesti. Kod nekih trovanja ti simptomi se javljaju već nakon pola sata, a zavise od vrste gljiva koje su konzumirali.

"Simptomi trovanja zavise od vrste gljiva koje je neko pojeo. Trovanja koja se ispoljavaju nakon dužeg vremena su mnogo opasnija, jer otrovi već naprave nepopravljive štete u organizmu, prije nego što se povraćanjem ili prolivom izbace, i kod takvih trovanja nije isključen ni smrtni ishod", pojašnjava prim. dr. Delalić.

Na pitanje šta građani trebaju učiniti ako posumnjaju da su se otrovali gljivama, dr. Delalić kaže da je najbolji lijek prevencija, odnosno da ne konzumiraju gljive ili da ih konzumiraju samo ukoliko su sigurni da je osoba koja ih je ubrala dobar poznavalac vrsta gljiva".

"Također, treba pokušati što prije eliminisati hranu iz želuca, odnosno izazvati povraćanje. Te se što prije javiti ljekaru", ističe dr. Delalić.