BiH
7

Anto Domić izrazio žaljenje zbog odlaska na doček Kordića

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić na jutrošnjoj konferenciji za novinare kazao je da je započeo sa konsultacijama u vezi sa zahtjevom bošnjačkih predstavnika u izvršnoj vlasti tog grada koji traže njegovu smjenu jer je prisustvovao dočeku ratnog zločinca Darija Kordića, javlja Anadolu Agency (AA).

"Pravni stručnjaci su me uvjerili da odlaskom na doček Kordića nisam prekršio Ustav Bosne i Hercegovine, nisam prekršio Statut Brčko Distrikta i nisam prekršio niti jedan zakon koji važi u BiH. Ponavljam da sam tamo bio kako bih pozdravio prijatelja. Nisam bio dio zvaničnog protokola. Na tom dočeku Brčko Distrikt i gradonačelnik nisu spomenuti ni na koji način", objasnio je Domić, dodajući da je tamo bio privatno, bez ikakvih ceremonijalnih  obaveza i protokolarnih radnji.

On je izrazio žaljenje jer je svojim činom uzburkao osjećaje kod Bošnjaka.

"Imajući u vidu da su u Bosni i Hercegovini iz rata mnoge rane još uvijek otvorene i da razumijem Bošnjake, jer i mi Hrvati imamo takvih situacija, ja na ovaj način iskazujem svoje žaljenje što sam svojim činom uzburkao osjećaje kod Bošnjaka naspram jednog događaja i zločina koji se uistinu dogodio. Ovim svojim odlaskom ni na koji način nisam imao namjeru negirati zločin koji se dogodio u Ahmićima", kazao je Domić.

Naglašavajući da nije želio umanjiti zločin u Ahmićima niti omalovažiti bilo koju žrtvu, Domić je kazao da se iz svega ovoga pokušava iskoristiti trenutak da se ubaci politički proces u smislu svrgavanja gradonačelnika.

"Što se tiče zahtjeva za ostavkom mogu kazati da sam započeo konsultacije i ovih dana ću imati intenzivne konsultacije. Prvo ću se konsultirati sa vrhom svoje stranke (HDZ BiH op.a), pa onda i sa drugim strankama koje su me podržale na mjestu Gradonačelnika Brčko Distrikta. Nakon tih konsultacija ću donijeti i odluku", dodao je.

On je kazao da u Brčkom postoje ljudi i kod bošnjačkog naroda koji na različite načine reagiraju na njegov odlazak u Zagreb gdje je dočekao osuđenog ratnog zločinca Kordića.

"Postoje oni koji ekstremno osuđuju, do onih koji, na izvjestan način i razumiju okolnosti u kojima živimo i u kojima funkcioniramo. Sa pojedinim udruženjima ću se sresti kako bi i uživo čuo njihova razmišljanja u vezi sa dočekom. Dodatno ću im pojasniti okolnosti i razloge odlaska", pojasnio je.

Ona je na pitanje da li je mogao otići na doček privatnim automobilom, a ne službenim Domić je odgovorio da je mogao, ali da nema odgovor zbog čega je u Zagreb otišao službenim vozilom.

"Spreman sam pred Tužilaštvom i Sudom odgovarati za to što sam u Zagreb putovao u službenom automobilu", kazao je Domić.