Partizansko groblje
331

Antifašisti u Mostaru obilježili Dan ustanka narode BiH i pozvali građane na zajedništvo

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i odavanje pošte poginulim antifašistima u Drugom svjetskom ratu na Partizanskom spomen groblju u Mostaru su članovi UABNOR-a iz Mostara i Stoca obilježili 27. juli koji se u Jugoslaviji slavio kao Dan ustanka naroda BiH protiv okupatora.

Oni su povlačeći paralelu sa trenutnim stanjem pozvali građane na zajedništvo u borbi protiv nezadovoljstva koje vlada u našoj zemlji.

Potpredsjednik SABNOR-a Mostar Miralem Džajić ističe kako je obilježavanje ovog datuma veoma značajno jer je 27. jula podignut ustanak naroda u BiH protiv okupatora koji je pokazao snagu zajedništva koja je kako naglašava danas potrebnija više nego ikada.

Miralem Džajić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Miralem Džajić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Taj dan je u organizaciji KPJ 1941. godine podignut opštenarodni antifašistički ustanak i izvršen napad na žandarmerijsku stanicu u Drvaru, dalje se sve preselilo na Oštrelj i na Bosansko Grahovi i već krajem jula i početkom avgusta su bile organizirane određene aktivnosti na teritoriji čitave BiH. Poslije toga je počeo ustanak u čitavoj Jugoslaviji koji je završio onako kako je zašio. Zbog toga mi danas ne obilježavamo samo 27.juli i njemu dajemo određeni značaj, već je on imao dalekosežnije posljedice, dizanje ustanka i naroda nezadovoljnog protiv okupatora i domaćih izdajnika", kazao je Džajić za Klix.ba.

Mostarac Mirad Ćupina sa uvjerenjem da iskustva iz prošlosti mogu garantovati bolju budućnost smatra kako se ne smije dozvoliti da poruke antifašizma blijede.

Mirad Ćupina (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mirad Ćupina (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U ovo teško vrijeme poruke antifašizma moraju biti sve jače", kazao je Ćupina navodeći kako su najpotrebnije sada dok je nezadovoljstvo građana vidljivo širom naše zemlje.

Njegov sugrađanin Izedin Pintul koji je donijeo ruže na mjesto kostiju svoja dva rođaka koji su dali živote za slobodnu naše zemlje je iskazao žaljenje što se okupio mali broj ljudi danas na Partizanskom groblju u Mostaru navodeći kako je to upravo pokazatelj da se prošlost ne valorizira na pravi način.

Izedin Pintul (Foto: G. Š./Klix.ba)
Izedin Pintul (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Živimo u vremenima koja su velo mutna i nezgodna. Mi smo tu da gdje je 700 spomeničkih mjesta razbijeno da podsjetimo na tradiciju 27. jula kad se okupljao narod i kada se odavala pošta mrtvima i naglašava sadašnjost i budućnost u nekom zajedništvu. Ali sve je to ukinuto nažalost. Mnoge stvari bi se trebale mijenjati ali ima nekih principa ljudskih i demokratskih koji su trajni i treba ih čuvati", kazao nam je Pintul.

Isto mišljenje dijeli i predsjednica UABNOR-a Stolac Tamara Isaković napominjući da život u BiH nije počeo 90- tih godina niti potpisivanjem Daytonskog sporazuma i da treba njegovati kulturu sjećanja kako garanciju za bolju budućnost.

Tamara Isaković (Foto: G. Š./Klix.ba)
Tamara Isaković (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Svi mi koji baštine kulturu sjećanja na tekovine Narodnooslobodilačke borbe 1941. do 1945. godine posjećujemo spomen obilježja palim antifašistima a jedno od najvažnijih je Partizansko spomen groblje u Mostaru. Ovo što se desilo u posljednjem periodu je zaista velika sramota. Obračun sa pločama, kamenom i imenima kojih više nema, ustvari pokazuje jednu nemoć svih onih koji su na nekoj drugoj strani historije. Mi smo na pravoj strani historije, a na kraju krajeva historiju su pisali pobjednici, a mi smo danas došli ovdje da potvrdimo naše opredjeljenje i odamo počast svim mrtvim i kažemo da nas ima", kazala je Isaković.

Potpredsjednica UABNOR-a Stolac Adnela Selimić smatra kako bi današnje nezadovoljstvo koje vlada u zemlji građani trebali rješavati baš na ideji kojom se narod borio protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, a to je zajedništvo.

Adnela Selimić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Adnela Selimić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Sad u ovo doba vidimo da je da je najteže državu graditi i popravljati iznutra gdje smo ustvari mi sami neprijatelji države i gdje mi trebamo popravljati neke odnose u državi, uvoditi nove zakone i raditi na boljem suživotu i životu“, kazala je mlada Stočanka.

Smatra kako je najveća odgovornost na mladima koji su zapali u letargiju i odlaze iz zemlje ili se usmjeravaju se na pogrešne i podliježu neofašizmu gdje mržnja iz priče prelazi u djela kao što moglo vijeri na devastaciji Partizanskog groblja u Mostaru.

"Treba mnogo toga popraviti počevši od obrazovnog sistema, nevladin organizacija i smog vrha BiH, a mi se trebamo ugledati jedni na druge i radi na što boljoj Bosni Hercegovini, poručila je mlada stočanka sa Partizanskog groblja u Mostaru.

Antifašisti su podsjetili da se danas navršavaju 44 dana od neofašističkog rušilačkog pohoda na Partizansko spomen groblje i da nakon toga nema nikakvih vijesti o njegovoj obnovi i rezultatima istrage koja je trebala počinioce predati pred lice pravde i Mostar oslobodi od neonacističke mladeži koju kako tvrde neko štiti i prekrivajući počinjena nedjela.