BiH
0

Angel Angelov novi bugarski ambasador u BiH

SRNA
Vlada Bugarske predložila je danas Angela Angelova za novog ambasadora u BiH.

Angelov će u Sarajevu zamijeniti Andreja Slavčeva Transkog, koga je bugarsko Ministarstvo inostranih poslova početkom prošle godine pozvalo na konsultacije u Sofiju, nakon što je Komisija za lustraciju utvrdila da je bio saradnik bivših tajnih službi. Vlada premijera Bojka Borisova na današnjoj sjednici održanoj u gradu Pazardžiku utvrdila je imena 24 nova ambasadora, od kojih će 17 zamijeniti biše saradnike državne bezbjednosti.

Bugarska komisija za lustraciju objavila je krajem 2010. godine spisak od 35 ambasadora za koje utvrđeno da su sarađivali sa tajnim službama, a Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je od bugarskog predsjednika Georgija Prvanova, koji je jedini ovlašten po Ustavu, da ih opozove. Novi bugarski predsjednik Rosen Plevneliev, koji je stupio na dužnost 22. januara, kao prioritet naveo je opoziv ambasadora-saradnika bivših vojnih i civilnih službi državne bezbjednosti.

Zanimljivo je da je Vlada na današnjoj sjednici za bugarskog ambasadora u Hagu predložila Nikolu Koleva, šefa kabineta bivšeg predsjednika Georgija Prvanova. 	"On posjeduje dugogodišnje iskustvo u Bugarskoj armiji i jedan je od ljudi koji su ključni za pripajanje Bugarske u NATO, zbog čega treba da koristimo njegov potencijal", rekao je ministar inostranih poslova Nikolaj Mladenov. General Kolev je bivši načelnik Generalštaba Bugarske armije.