BiH
25

Analogno emitovanje se gasi u junu naredne godine

Klix.ba
RTV dom (Foto: Klix.ba)
RTV dom (Foto: Klix.ba)
Analogno emitovanje u BiH gasi se 17. juna 2015. i Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije upozorava na ozbiljne probleme pravne prirode, koji su uzrokovani neprovođenjem Strategije uvođenja digitalne televizije u BiH, a posebno neusvajanjem Akcionog plana koji je trebalo usvojiti Vijeće ministara BiH.

Na sjednici održanoj 13. novembra 2014. godine, razmatrajući informaciju o prelasku sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, Vijeće je upozorilo da je dosadašnjim zastojima zbog neusvajanja Akcionog plana direktno ugrožena industrija emitovanja u BiH, te da su dovedene u pitanje preuzete međunarodne obaveze BiH, proistekle iz potpisanih sporazuma, koje mogu rezultirati izricanjem sankcija od relevantnih međunarodnih institucija, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komuniciranje.

Javni RTV servisi, kao i komercijalne TV stanice gube mogućnost daljeg nesmetanog emitovanja. Postojeće dozvole neće biti ugrožene u programskom segmentu, tako da će stanice moći proizvoditi program prema programskim uslovima, ali tehnički uslovi dozvole prestaju važiti, navode iz RAK-a.

U cilju alarmiranja svih relevantnih sudionika u procesu prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, Vijeće je iniciralo održavanje Okruglog stola o ovoj temi, koji će biti održan u četvrtak, 27. novembra 2014. godine, u Sarajevu.