Sud BiH
0

Analiza slučaja Savić-Mučibabić

FENA
Krajem 2008. okončan je dokazni postupak Tužilaštva BiH protiv Krste Savića i Milka Mučibabića koji je počeo u maju. Početak dokaznog postupka odbrana zakazan je za 15. januar 2009.

Više od 70 svjedoka Tužilaštva BiH sedam mjeseci svjedočilo je o onome što su tokom 1992. preživjeli u četiri općine istočne Hercegovine. Govorili su o gubicima u porodicama, silovanjima, zlostavljanjima, nerijetko spominjući imena dvojice optuženih - Krste Savića i Milka Mučibabića.

Savića, bivšeg načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, u čijoj su nadležnosti bile stanice javne bezbjednosti (SJB) u Nevesinju, Gacku, Kalinoviku i Bileći, Državno tužilaštvo tereti da je "planirao, naredio i počinio" progon civila Bošnjaka i Hrvata s područja ovih općina tokom 1992.

Mučibabić, policajac iz Nevesinja, optužen je za učestvovanje u hapšenju, zatvaranju i maltretiranju Bošnjaka u prostorijama SJB-a Nevesinje. Prema navodima optužnice, tokom 1992. pripadnici SJB-a Gacko - pod kontrolom CSB-a Trebinje - učestvovali su u hapšenju Bošnjaka, koji su potom zatočeni u logorima formiranim u prostorijama SJB-a Gacko, škole u Avtovcu i podruma "Samačkog hotela".

"Na ispitivanju su nas udarali po rebrima, skakali po nama... To je bila tiha smrt", rekao je Asim Pošković. Njegovo svjedočenje je samo jedan od brojnih opisa uvjeta u ovim logorima.

Tužilaštvo smatra i da su na području općine Nevesinje civili Bošnjaci bili izloženi progonu, nezakonitom hapšenju te zatvaranju i maltretiranju u zgradi policije, kino-sali i fabrici alata zvanoj "Alatnica", a što je činila tamošnja policija.

Jedna od tačaka optužnice Krstu Savića tereti za ubistvo Redže Trebovića iz Nevesinja. Behrija Trebović, Redžina supruga i brat Fadil tvrde da su vidjeli kako je Savić pucao u njega.

Bivši policajci iz Nevesinja, Dragan Radovanović, Željko Kovačević i Dragan Savić, svjedočili su da nisu znali za maltretiranje Bošnjaka u stanici policije, a Miodrag Kovač i Dragan Ivković su govorili o mjestima zatočenja u gradu, koja nisu bila u nadležnosti policije.

"Jedino su neke paravojne formacije možda zatvarale civile jer smo čuli da postoje neki dobrovoljci. Muslimani su dolazili u stanicu milicije da bi se zaštitili od tih vojnika", kazao je Ivković.

Brojni svjedoci su ispričali, a tako se navodi i u optužnici, da su zatvorenici iz Nevesinja prebačeni u zatvor u Bileći.

Tužilaštvo Krstu Savića tereti da je, kao načelnik CSB-a Trebinje, imao nadležnost nad pripadnicima SJB-a Kalinovik koji su tokom 1992. zarobili više stotina Bošnjaka i zatvorili ih u Osnovnu školu "Miladin Radojević", stanicu policije i "Barutni magacin", logor formiran u prostorijama nekadašnje kasarne.

Prema navodima optužnice, 5. augusta 1992. više od 80 muškaraca odvedeno je iz "Barutnog magacina" u mjesto Ratine i strijeljano.

Zaštićena svjedokinja W, koja je u školi bila zatočena s bebom i četverogodišnjim djetetom, tvrdi da su u augustu 1992. "paramilitarni vojnici" odvodili i silovali žene i djevojke.

"Jedne noći su došli i odveli djevojčicu - bilo joj je 12 ili 13 godina - i silovali je. Onda je došla grupa na čijem čelu je bio izvjesni komandant Bjelica. Tražio je deset žena. I ja sam bila među njima. Odveli su nas u neki objekat i razmjestili po sobama. Tu sam više puta silovana", prisjetila se W koja je nakon nekoliko dana ponovo odvedena i višestruko silovana, javio je BIRN.