BiH
0

Analiza položaja mladih i omladinskog sektora u BiH

FENA
Izrada "Analize položaja mladih i omladinskog sektora u BiH" bila je tema radne rasprave u organizaciji Komisije za koordinaciju pitanja mladih pri Vijeću ministara BiH, koja je u subotu održana u Sarajevu.

Prema riječima članice Komisije Dženane Ibišević, istraživanja potrebna za izradu ove analize obuhvatit će nekoliko tematskih jedinica - formalno i neformalno obrazovanje, cjeloživotno učenje, zapošljavanje, borba protiv nezaposlenosti, socijalna politika prema mladima, zdravstvena zaštita, aktivno učešće mladih u društvu, razvoj civilnog društva i volonterskog rada, kultura mladih, sport i korištenje slobodnog vremena, informiranje i savjetovanje.

Istraživanje će biti urađeno na teritoriji cijele BiH. Formirat će se 30 različitih fokus grupa s kojima će se raditi intervjui u trajanju od minimalno dva sata.

Ibišević se nada da će ova sveobuhvatna analiza dati precizne i pouzdane podatke na nivou cijele zemlje za Vijeće ministara i Komisiju za koordinaciju pitanja mladih i drugima kojima to istraživanje bude potrebno za daljnji razvoj projekata i programa te svega ostalog što je potrebno mladima u BiH.

"Primarna svrha ove analize jeste prikupljanje podataka koji će se koristiti za izradu dokumenta Omladinska politika 2008.-2013.", kazala je Ibišević, dodajući kako bi ovaj dokument trebao biti gotov do kraja naredne godine nakon čega će biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

"Nadamo se da ćemo time dobiti dokument koji će sadržavati politiku, mjere i sve drugo što je potrebno mladima u BiH kako bi se njihov položaj poboljšao", rekla je članica Komisije za koordinaciju pitanja mladih Dženana Ibišević.