BiH
13

Amnesty International presudu u Holandiji nazvao historijskom

FENA
Slavlje nakon presude (Foto: AFP)
Slavlje nakon presude (Foto: AFP)
Presuda Vrhovnog suda Holandije, prema kojoj je država odgovorna za smrt trojice Muslimana koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici, značajna je pobjeda u decenijama traženja odgovornosti, saopćio je danas Amnesty International.

"Skoro dvije decenije od genocida u Srebrenici ovo je prvi put da je utvrđeno da je pojedinačna vlada odgovorna za postupke svojih mirovnih snaga pod UN-ovim mandatom", rekla je Jezerca Tigani, zamjenica direktora Programa za Evropu i centralnu Aziju pri Amnesty Internationalu.

Prema sudu, holandske trupe koje su služile u mirovnoj misiji UN-a u Srebrenici su poslale tri Bošnjaka iz "sigurne zone" 13. jula 1995. Ovo ih je praktično odvelo u ruke vojske bosanskih Srba, koji su ubili oko 8.000 bosanskih Muslimana, muškaraca i dječaka, čija mnoga tijela još nisu pronađena.

Rizo Mustafić te brat i otac Hasana Nuhanovića, prevodioca koji je pomagao holandskom bataljonu UN mirovnih snaga (Dutchbat) u Srebrenici, ubijeni su jer su ih trupe poslale iz "sigurne zone" pod njihovom kontrolom. Nuhanovićeva majka je također ubijena, ali njena smrt nije uključena u ovaj slučaj.

Oni su izbačeni iz prostora mirovnih snaga uprkos činjenici što su holandske trupe svjedočile mnogim incidentima gdje su snage bosanskih Srba zlostavljale ili ubijale muškarce van "sigurne zone".

Odluka Vrhovnog suda podržava odluku područnog žalbenog suda u Hagu donesenu u julu 2011., u građanskom slučaju pokrenutom od članova porodica tri muškarca koji su ubijeni.

"Ovo je historijska pobjeda za članove porodica onih koji su ubijeni u ovom slučaju, ali je također simbolični korak za hiljade drugih žrtava najgorih zločina počinjenih u Evropi pod međunarodnim pravom od Drugog svjetskog rata", rekla je Tigani.

Država Holandija je primila nekoliko tužbi, vezanih za njenu ulogu u genocidu u Srebrenici, ali ovo je prvi put da je utvrđeno da je odgovorna u građanskoj tužbi za nečiju smrt.

"Ovaj presuda Vrhovnog suda Holandije pokazuje kristalno jasno da se države mogu smatrati odgovornim za postupke međunarodnih mirovnih snaga", dodaje Tigani.

Prijašnji pokušaji da se utvrdi krivična odgovornost međunarodnih mirovnih snaga za kršenje ljudskih prava su bili neuspješni, saopćio je Amnesty International.