"Očekivana presuda"
3

Amir Ahmić: Haški tribunal doživljava krizu

Anadolija
Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić izjavio je za agenciju Anadolija da je presuda protiv ratnog ministra policije Republike Srpske (RS) Miće Stanišića i Stojana Župljanina, ratnog načelnika Centra službi sigurnosti (CSB) Banja Luka i savjetnika predsjednika RS Radovana Karadžića, koji su danas u Hagu osuđeni na ukupno 44 godine zatvora, posve očekivana.

Stanišić i Župljanin osuđeni su na po 22 godine zatvora za zločine počinjene u općinama koje su trebale uči u sastav, kako je ocijenjeno, zamišljene srpske države.

Ahmić je istakao da je ova presuda na tragu i nekih ranijih presuda poput onih u slučaju Momčila Krajišnika i Radoslava Brđanina, gdje su sudska vijeća i u drugostepenom postupku utvrdila da je postojao udruženi zločinački poduhvat.

"Ovdje postoji jedna, uvjetno, novina. Po prvi puta se, naime, radi o najvišim dužnosnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS. Optužnica se odnosila na cijelu 1992. godine. Sud je presudio da je postojao zločinački poduhvat, da je napravljen na tzv. Skupštini srpskog naroda u oktobru 1992. i trajao do kraja te godine. A to znači da su u tom poduhvatu bili i pripadnici MUP-a RS, i to njihov ministar. Nadalje, to znači da se sklapa jedan mozaik koji je ranije uspostavljen, a sada i preko najviših dužnosnika RS", kazao je Ahmić za agenciju Anadolija.

Podsjeća da je MUP RS presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde (MSP) proglašen odgovornim i za učešće u genocidu u Srebrenici.

"Ovo je po prvi puta da su dužnosnici MUP-a RS presuđeni tako da su bili dio zajedničkog zločinačkog poduhvata, uključujući i Predsjedništvo, Skupštinu i Savjet nacionalne sigurnosti. Presuda je očekujući, i falio je samo taj jedan mozaik kada je u pitanju MUP. Težina je posebna jer su 1992. i 1993. godine počinjeni najviši obim zločina", istakao je.

Komentirajući visinu kazne Stanišiću i Župljaninu, budući da je Haško tužilaštvo za njih tražilo doživotnu kaznu zatvora, Ahmić je ponudio svoju analizu.

"Očigledno je da Tribunal doživljava jednu svoju krizu, jednu od mnogih kriza koje je doživljavao od svog osnutka. Ovo je jedna, možda i najopasnijih kriza, jer se radi o standardima koji, ne samo da zbunjuju javnost, nego zbunjuju i same sudije... Te stvari su deprimirajuće. Očigledno da se unutar Tribunala, kao kreacije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), nešto dešava. Očito je ovo vijeće imajući u vidu da je Krajišnik osuđen na 20 godina zatvora u žalbenom postupku kao jedan od vođa zločinačkog poduhvata. Ipak, su im dali po 22 godine zatvora", rekao je Ahmić.

Upitan hoće li ova presuda utjecati na postupak protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Ahmić je podvukao da je ''ova presuda na izvjestan način daje pečat i za tekuća suđenja koja su tu''.