BiH
0

Amerikanka pomaže da bosanski ćilim stigne na svjetsko tržište

Anadolija
Američki list “Post Independent” donosi priču o Amerikanki Claire Noone koja je provela jedno vrijeme u Bosni i Hercegovini što ju je potaklo da pomogne lokalnom stanovništvu da izvezu tradicionalne rukotvorine na svjetsko tržište.

Ugledni list piše o Claire, koja je istraživala genocid u Srebrenici kao dio studijskog programa, dok sada namjerava da pronađe povoljno tržište kako bi majke žrtava srebreničkog genocida, ali i ostale žene u BiH prodale svoje rukotvorine diljem svijeta.

“Dok je istraživala šta se to desilo u julu 1995. godine u Srebrenici, mlada Amerikanka je bila impresionirana umjetničkim djelima bosanskih žena koja rade naporno i marljivo kako bi zaradile za život svojih porodica i proizvode prelijepe tkane ćilime, kape, šalove, čarape i papuče”, navodi se u tekstu.

Po povratku u SAD, Claire je osnovala nevladinu organizaciju kako bi pomogla ženama iz BiH da prodaju svoje rukotvorine na svjetskom tržištu.

“Žene iz Bosne i Hercegovine prave najljepše ćilime i razne druge rukotvorine koje ne možete ni zamisliti”, kazala je 24-godišnja Amerikanka.

Ona je napomenula da u BiH vlada velika nezaposlenost te da žene koje proizvode rukotvorine teško pronalaze kupce na domaćem tržištu.

“Žalosno je da je u toj zemlji ogroman nezaposlenost te tako ni žene u BiH ne mogu naći pravo tržište u takvom ambijentu za svoje proizvode”, smatra Claire.

List piše da je Claire odlučila da pomogne ženama iz BiH da prodaju svoje umjetnine u SAD-u, ali i u svijetu.

“Moj glavni cilj je da im pomognem da izvezu svoje proizvode na svjetsko tržište kako bi nastavile sa svojim poslovima i u budućnosti”, kazala je Amerikanka.

Odlučila je da preko udruženja “Suverene niti” promoviše bosanske rukotvorine putem kataloga i putem interneta. Također, planira da sve više tradicionalnih bh. proizvoda bude izloženo u buticima u SAD-u, dok se neke od umjetnina iz BiH već mogu naći i kupiti u poznatim američkim buticima "Mona Lisa" i "Luxe Boutique".

Mlada Amerikanka krajem ovog mjeseca planira posjetiti Srebrenicu kako bi razgovarala sa tamošnjim ženama koje prave umjetnine koje će nastaviti da izvoze u SAD.

“Mnoge od žena sa kojima sarađuje Claire su majke stradalih u genocidu u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 bosanskih muslimana”, piše američki list. Navodi i kako mlada Amerikanka planira da posjeti Srebrenicu i 11. jula ove godine kada će biti ukopano još 600 ekshumiranih žrtava srebreničkog genocida.

“Moji cilj je da pokušam pomoći ljudima koji nemaju priliku da drugi čuju njihov glas”, kazala je Claire.