BiH
52

Amerikanac želi kupiti "bosansku kuću" u Washingtonu: Ne dozvolite da je sruše

Piše: E. Gorinjac
Bosna i Hercegovina će prodati nekretninu, tačnije kuću, u Washingtonu koju je dobila u procesu sukcesije imovine bivše SFRJ. Kuća se nalazi na adresi 1907 Quincy NW i u gradu je poznata kao "bosanska kuća".

Nekim stanovnicima Washingtona je, s obzirom na njenu historiju i mjesto gdje se nalazi, veoma stalo da je kupe, a jedan od njih traži da se apelira na bh. vlasti da ne prodaju kuću građevinskoj firmi koja će je srušiti.

Naime, našoj redakciji se javio Michael Gregory iz Washingtona koji silno želi kupiti kuću u dijelu grada koji se zove Crestwoodu.

Graditelji će je srušiti i praviti drugi objekat

"Ova kuća je bogata historijom, bila je dom za nekoliko jugoslavenskih diplomata od 1960-ih do 1970-ih godina, ali je ostala prazna nakon terorističkog napada 1980. godine, a potom se počela urušavati. Stanovnicima Washingtona i medijima ovaj objekat je poznat kao 'bosanska kuća'. To više neće biti slučaj ako Ambasada kuću proda graditeljima koji će je srušiti i graditi drugi objekat. Pišem vam kako biste apelirali na Ambasadu da ne dopusti da se to dogodi", navodi Gregory.

On bi, kaže, zajedno sa suprugom Andreom kupio ovaj objekat, obnovio ga, preuredio i podizao tu svoju djecu.

"Mi smo kontaktirali Ambasadu BiH u Washingtonu sa željom da kupimo kuću, ali nažalost građevinski poduzetnik je već poslao ponudu za ministra finansija BiH na konačno usvajanje. Ako ta ponuda bude prihvaćena, kuća će biti srušena i njena historija će biti 'izgubljena'. Prema mom mišljenju, to bi bila velika greška koju bi počinila Ambasada BiH u Washingtonu, tako bi odlučili da se ne očuva dio bosanske historije u ovom gradu", navodi Gregory.

Budući da mu je veoma stalo da kupi kuću, ipak kaže kako nam ne piše zbog toga da bi priskrbio neke privilegije za sebe, već da bi imao ravnopravan tretman pri kupovini.

"Pročitao sam da je BiH zemlja sa bujnim zelenim krajolicima, netaknutom prirodom, čarobnim šumama... Takav je opis i mjesta gdje se nalazi ova kuća, na rubu Rock Creek Parka. Nemojte dopustiti da kuća bude srušena, dopustite mojoj porodici da je obnovi i da i dalje bude poznata kao 'bosanska kuća'", napisao je ovaj građanin Washingtona u pismu upućenom našoj redakciji.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH za Klix.ba su potvrdili da je procedura prodaje još uvijek u toku. Kažu objekat je montažne gradnje, u veoma lošem stanju, zapušten i istekao mu je rok trajanja. Vijeće ministara je još u julu 2013. godine donijelo odluku da se kuća proda, a da će novac biti iskorišten za kupovinu objekta diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH.

Prodaja još nije okončana

"U skladu sa američkim propisima, Ambasada BiH u Washingtonu ne može samostalno nastupati na tržištu nekretnina, nego je potrebno angažirati ovlaštenu agenciju kao zastupnika u postupcima kupoprodaje nekretnina. Vijeće ministara je dalo saglasnost za angažiranje agencije i 26. juna 2014. godine je započet proces prodaje. Ovlaštena agencija još uvijek prikuplja ponude", navode u Ministarstvu.

Kako navode, još uvijek nije definirana cijena objekta. Vijeću ministara BiH će biti dostavljen prijedlog odluke o prodaji nekretnine u kojoj će se precizirati cijena i ovlaštenje za zaključivanje kupoprodajnog ugovora. Nakon odabira najpovoljnije ponude, Vijeću ministara BiH će biti dostavljen prijedlog prodajne cijene na usvajanje, navode u Ministarstvu.

Međutim, prema pisanju Washingtonian.com, kuća se prodaje za 600.000 dolara, o čemu smo već pisali.