Spasio stotine ljudi
144

Američkom heroju iz Drugog svjetskog rata podignut spomenik u Ljubuškom

A. L.
Foto: Grad Ljubuški
Foto: Grad Ljubuški
Petru Hercegu - Toniću, jednom od najvećih američkih vojnih heroja Drugog svjetskog rata, u centru Ljubuškog otkriven je spomenik na 82. godišnjicu njegove smrti.

Spomenik su zajedno otkrili gradonačelnik Vedran Markotić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i član porodice pokojnog Petra i penzinisani pukovnik Hrvatske vojske Srećko Herceg u prisustvu članova porodice pokojnog Petra, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona, predstavnika NATO štaba, braniteljskih udruženja te građana Ljubuškog.

"Danas podižemo spomenik sinu našeg naroda koji je imao hrabrosti u brutalnim vremenima rata pokazati i ostati čovjek. Kada sam razmišljao koju simboliku staviti uz spomenik, a da najbolje opiše Petra, odlučio sam se za simbol sidra. Jer kao što sidro daje sigurnost brodu, tako je Petar bio sigurnost mornarima u tim trenucima", kazao je autor spomenika, akademski kipar Ilija Skočibušić u obraćanju okupljenima.

Gradonačelnik Markotić istaknuo je kako je ponosan što učestvuje u podizanju spomenika koji će trajno svjedočiti o herojstvu jednog malog, a tako velikog čovjeka.

Foto: Grad Ljubuški
Foto: Grad Ljubuški

"Današnjim otkrivanjem spomenika Ljubušaku Petru Hercegu Toniću oživljavamo jednu priču o hrabrosti i predanosti, priču o ljudskoj veličini koja je godinama bila zaboravljena, a mlađim generacijama možda i potpuno nepoznata. Ovim spomenikom nakon više od 100 godina na neki način Petra vraćamo u njegov grad", naglasio je Markotić.

U ime porodice, Srećko Herceg je zahvalio svima koji su pridonijeli podizanju spomenika u Ljubuškom.

"Sretan sam što je rodni grad Petra Hercega odlučio na ovakav čin zahvale heroju koji je dao svoj život za živote drugih ljudi. Tim svojim činom pokazao je koliko je prožet kršćanskim načelima, koji imaju ljudi njegovog hercegovačkog kraja. Iako je bio daleko od svog doma i naroda, uvijek ih je nosio u srcu", kazao je Herceg.

Potom se okupljenima obratio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

"Petar je očuvao identitet svog naroda, svoje porodice svima nama na ponos. Kao i hiljade vas koji ste očuvali naš identitet kroz Domovinski rat. Posebno hvala svima koji su dali doprinos da danas Petar ostaje među nama da se možemo diviti onome što jest hercegovačka ljudska veličina", kazao je Čović.

Foto: Grad Ljubuški
Foto: Grad Ljubuški

Petar Herceg – Tonić, u Sjedinjenim američkim državama poznat kao Peter Tomich, rođen je 1893. godine u ljubuškom selu Prolog.

U SAD je stigao kao 20-godišnjak. Tokom Prvog svjetskog rata služio je u američkoj vojsci. Nakon Prvog svjetskog rata prešao je u mornaricu i bio glavni strojar na razaraču USS Utah na kojem je, zanemarivši vlastitu sigurnost i žrtvujući vlastiti spasio živote stotinjak članova posade broda tokom japanskog napada na flotu u Pearl Harboru 7. decembra 1941. godine.

Predsjednik Franklin D. Roosevelt posthumno ga je odlikovao Medaljom časti američkog Kongresa, no medalja dugo vremena nije bila uručena jer se tragalo za njegovim potomcima, a misterij je riješen tek privatnim angažmanom penzionisanog američkog kontraadmirala Roberta Lunneyja koji se dao u potragu za korijenima junaka kojeg nikada nije upoznao u cilju da ovo najviše vojno odlikovanje konačno završi tamo gdje pripada. Tek je u maju 2006. godine, kada je nosač aviona Enterprise boravio u splitskoj luci, medalja predana Tonićevoj porodici.

Po ovom hrabrom Ljubušaku, koji je proglašen počasnim građaninom američke države Utah, naziv je dobio prateći razarač USS Tomich, kao i jedna zgrada dočasničke akademije američke mornarice (Tomich Hall).