Charles Ingrao o bjeguncu
0

'Američki specijalci su Mladića imali na nišanu'

Sarajevo-x.com
Foto: BH dani
Foto: BH dani
U ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Charles Ingrao, profesor istorije na američkom Purdue univerzitetu i vođa projekta “Suočavanje sa jugoslovenskim kontroverzama”, koji je okupio 300 naučnika sa prostora bivše Jugoslavije i čitavog svijeta, iznosi šokantno otkriće da je haški optuženik, general Ratko Mladić, bar 20 puta bio “na nišanu” specijalaca SAD koji su ga u stopu pratili, ali koji ga nisu uhapsili.

Pentagon, kaže Charles Ingrao, poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nikada nije želio da uhapsi optužene za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Ali ne samo to: američka vojska “torpedovala” je sve pokušaje holandskih, danskih i drugih trupa IFOR-a da ih uhapse.

Prvi znaci ove nespremnosti Pentagona, ali, kako ćemo čuti kasnije, i predsjednika Clintona, da hapsi Karadžića, Mladića i ostale haške optuženike, kako svjedoči naš sagovornik, pojavili su se još u toku pravljenja nacrta Dejtonskog sporazuma. Zvaničnici američkog ministarstva odbrane izmijenili su tekst tog sporazuma, tako da su u njegovoj finalnoj verziji međunarodne trupe za impementaciju (IFOR) bile oslobođene obaveze da hapse haške optuženike, osim ako na njih slučajno nabasaju u obavljanju svojih redovnih dužnosti.

“Mi ne znamo o čemu su razgovarali američka armija i Mladić, ali znamo da su razgovarali i da se to nije završilo Mladićevim hapšenjem. Između kraja februara i početka jula 1996. godine, specijalno oformljeni američki izviđački odred najmanje 20 puta imao je Mladićev konvoj od tri vozila bukvalno “na nišanu”. Pratili su ga u stopu mnogo puta dok se kretao na potezu izmedju Žepe, komandnog štaba 65. puka Vojske Republike Srpske i drugih lokacija na teritoriji Han Pijeska. U nekoliko navrata nakon toga, ovaj odred je bio u pratnji američkog pukovnika Johna Batiste-a koje je odlazio u komandni štab 65. puka Vojske Republike Srpske na sastanke s Ratkom Mladićem. Pukovnik Batiste bi ušao u sobu i posle nekog vremena bi izašao. Svi u jedinici su, naravno, znali s kim je bio. Ono što ne znamo jeste da li je u toj prostoriji u kojoj su razgovarali sa srpske strane bilo još nekoga osim Mladića. Američki odred nije vidio Mladića, ali, prema onome što je meni rečeno, nema nikakve sumnje da se Batiste tamo sastajao sa njim.”

Upitan od koga je saznao za ove susrete, Charles Ingrao kaže:

“Od vojnog zvaničnika koji je bio u toj jedinici. Nije pripadao vojnoj policiji. Ta osoba je bila član američke obavještajne zajednice.”