Osvrt na konferenciju
58

Američki mediji o obilježavanju genocida u Srebrenici: Muslimani i Jevreji ujedinjeni u bolu

V. K.
Američki mediji Associated Press i Washington Post osvrnuli su se na obilježavanje genocida u Srebrenici posebno s aspekta da su se u Potočarima danas okupili kako muslimani, tako i Jevreji.
Kako je naglašeno, muslimani i Jevreji su danas stigli u Srebrenicu kako bi razgovarali o načinima na koji mogu iskoristiti zajedničku bol da pomognu osloboditi svijet mržnje i netrpeljivosti.

"Apsolutno je kritično za budućnost jevrejskog i bošnjačkog naroda da udružimo snage u znak sjećanja kako bismo osigurali da se ovakva zvjerstva ne bi nikada dozvolila u budućnosti", rekao je savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft.

Upravo je Rosensaft predvodio delegaciju jevrejskih zvaničnika i mladih diplomata koji su prisustvovali današnjoj konferenciji koju su zajednički organizovali Svjetski jevrejski kongres i Memorijalni centar Srebrenica, a na kojoj se govorilo o očuvanju kolektivnog sjećanja na žrtve genocida.

"Ako mi kao Jevreji i kao muslimani shvatimo da smo zajedno u bolu, možemo na tome konstruktivno graditi i stvarati svijet izvan patnje u kojem genocid postaje nezamisliv", poručio je Rosensaft.

Tokom današnje konferencije, pažnju je privukla i izjava direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića koji je Jevrejima uputio izvinjenje zbog zločina Handžar divizije tokom Drugog svjetskog rata.

"Oni koji su služili u 13. Waffen SS diviziji ili bili sluge ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske, nisu to činili u ime našeg naroda. Njihova djela ne govore u naše ime ni danas. Naš narod i zemlja su bili porobljeni i pod okupacijom, naš glas je bio ugušen. Ako je neko imao pravo da govori u naše ime, to su bili bosanskohercegovački partizani i antifašisti poput Fadila Jahića, Pašage Mandžića, Avde Hume i brojnih drugih. U naše ime je govorio Derviš Korkut, koji je rizikovao svoj i život svoje porodice da spasi najvažnije što jedan narod može imati - pamćenje o sebi - kada je od nacista sakrio Hagadu", rekao je Suljagić.