BiH
45

Američki agenti stigli u BiH: Podrška u borbi protiv terorizma?

Piše: Er. M.
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Specijalni agenti Sjedinjenih Američkih Država već su počeli stizati u BiH kako bi pomogli domaćim vlastima u borbi protiv terorizma.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nije htjela potvrditi, ni demantovati ove navode.

"Ambasada SAD-a ne komentariše sigurnosna pitanja", rečeno nam je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Američki tim bi u BiH trebao funkcionisati pri Udarnoj grupi za borbu protiv terorizma, a trebao bi biti kompletiran do kraja 2016. godine.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma formirana je 2013. godine na osnovu rješenja bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, a čine je predstavnici pravosudnih institucija, te policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Udarna grupa predstavlja nastavak aktivnosti koje BiH poduzima na jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma, koje se provode od 11. septembra 2001. godine, nakon napada na SAD, kada je u BiH osnovan Komitet za borbu protiv terorizma, te kasnijih aktivnosti formiranja udarnih i operativnih grupa za borbu protiv terorizma koje su pokrenute nakon 2004. godine.

Prema podacima iz istraživačkog projekta profesora Vlade Azinovića i islamskog teologa i publiciste Muhameda Jusića, najmanje 210 ljudi iz BiH otišlo je od 2012. do kraja 2014. godine na ratišta u Siriji i Iraku.

U odnosu na populaciju od blizu 3,8 miliona, Bosna i Hercegovina ima jedan od najvećih evropskih prosjeka stranih boraca, odnosno više od 41 na milion stanovnika, ako se računaju samo muškarci.