BiH
21

Američka ambasadorica u BiH: Imam osjećaj da sam došla u pravi trenutak

Klix.ba
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack objavila je svoj prvi komentar na blogu, pod naslovom "Prvi dojmovi i ključni prioriteti".

"Nakon prve sedmice u vašoj prekrasnoj zemlji, želim sa vama podijeliti prva razmišljanja i ideje o tome kako očekujem da ćemo zajedno raditi. U petak sam zvanično postala američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini predajom akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva, gospodinu Ivaniću. Radujem se saradnji sa njim, predsjednikom Izetbegovićem, predsjednikom Čovićem, kao i sa ministrom vanjskih poslova Lagumdžijom", stoji na početku zapisa nove ambasadorice.

Ona se svima zahvalila na iznimno toploj dobrodošlici i poručila: "Dugo je trebalo da dođem, ali imam osjećaj kao da sam, ustvari, došla u pravi trenutak. Formiraju se nove vlasti, a naši evropski partneri još jednom pokazuju posvećenost da Bosnu i Hercegovinu približe članstvu u EU. Pred nama je godina puna izazova i puno posla treba uraditi. Međutim, ovo je također godina u kojoj se obilježavaju važne godišnjice".

Cormack je istakla da će se fokusirati na saradnju sa svima i sa međunarodnim partnerima kako bi ova zemlja postala u potpunosti funkcionalno i demokratsko društvo odgovorno građanima.

"U ponedjeljak sam posjetila Brisel i sastala se sa ključnim akterima u Evropskoj Uniji i NATO savezu, koji su još jednom potvrdili opredijeljenost da sarađuju s vama kako bi BiH postala dio tih institucija. Vi znate da su SAD posvećene da pomognu da BiH postane otvorena i progresivna demokratija, a ja želim raditi sa svojim timom iz Ambasade da nađemo načina kako bismo pomogli ovoj zemlji da iz faze stabilnosti pređe u fazu prosperiteta. Zbog toga što vjerujemo da je za postizanje ovog cilja ključno da BiH osnaži veze sa Zapadom, a ankete pokazuju da većina vas to želi, neću se ustručavati da tražim od političkih lidera da ispune obećanja koja daju euroatlantskim institucijama i, što je još važnije, obećanja koja su dali svojim građanima u vrijeme izbora", navela je ambasadorica.

Ona je dalje poručila da je aktivni angažman civilnog društva ključni dio takvih nastojanja, te da uskoro planira početi putovati širom zemlje i razgovarati sa ljudima kako bi čula šta je to što ih brine, koja su njihova nadanja i, što je najvažnije, da pokuša identificirati nove načine na koje se može doprinijeti boljoj budućnosti BiH.

"Kako bismo prešli put od pukog preživljavanja do stvarnog napretka, poslovna i investiciona klima moraju se poboljšati kako bi ljudi našli posao. Da bi se to desilo, pojedinci i institucije u BiH se moraju ozbiljno pozabaviti korupcijom, kao i politikom koja korupciju toleriše, te pravnim sistemom koji okreće glavu od korupcije. Ambasada ima nove programe za borbu protiv korupcije i to će biti tema razgovora koje ću voditi sa svima – od najvažnijih lidera do vlasnika trgovina. Ne samo da BiH mora olakšati pokretanje novog biznisa, bilo da se radi o velikim firmama ili malim preduzećima, nego taj proces mora biti koristan za sve", smatra Cormack.

Cijeli njen zapis na blogu možete pročitati ovdje.