Odlučna poruka
27

Američka ambasada i OHR saglasni: Mora se osigurati neometan pristup posmatračima

V.K.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ured visokog predsjednika (OHR) i Ambasada SAD-a u BiH oglasile su se danas povodom održavanja izbora u Bosni i Hercegovini te još jednom istakli kako se posmatračima mora dozvoliti neometan pristup. Putem Twittera se oglasio i britanski ambasador Matthew Field.

U kratkom obraćanju iz OHR-a su istakli kako je fer i transparentan izborni monitoring ključan za očuvanje integriteta izbornog procesa.

Britanski ambasador u BiH, Matthew Field danas je o lokalnim izborima razgovarao sa neovisnim posmatračima organizacije "Pod lupom" te je istakao zadovoljstvo dosadašnjim izbornim procesom.
Iz Ambasade SAD-a su pozvali sve odgovorne da osiguraju da promatrači izbora mogu raditi svoj posao po Izbornom zakonu BiH ali i po epidemiološkim mjerama koje su propisane u uslovima pandemije.
Prethodnih nekoliko dana, upravo su američki i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini bili najglasniji u pozivanju građana da izađu na izbore te su jasno poručili kako je to teško stečeno demokratsko pravo svakog građanina BiH koje svi moraju iskoristiti.