BiH
2

Ambasadorici Cormack uručen kameni fragment Vijećnice

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je na prigodnoj ceremoniji u Sarajevu ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack predao kameni fragment iz sarajevske Vijećnice, simbolizirajući na taj način neraskidivu i trajnu vezu naroda i vlada dviju zemalja.

Kako je tokom ovog svečanog čina rečeno, "djelić Sarajeva" bit će ugrađen u podzid trga u američkom pobratimskom gradu Daytonu (Ohio), a koji će biti građen u čast sjećanja na ambasadora Richarda Holbrooka, istaknutog američkog diplomatu i mirovnog posrednika koji je imao presudnu ulogu u kreiranju i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je krajem 1995. godine prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Zahvalnost u povodu ovog nesvakidašnjeg događaja iskazala je ambasadorica Cormack, uz uvjerenje da će svi oni koji budu posjećivali Holbrookeov trg biti u prilici razmišljati o odnosu koji Dayton ima s Bosnom i Hercegovinom te da će spomenuti djelić bh. kulturnog naslijeđa svjedočiti o trajnoj vezi između SAD-a i BiH.

U vezi s tim, američka ambasadorica citirala je gradskog povjerenika Daytona, koji je potcrtao odgovornost ovog grada spram građana BiH, te zalaganje za održiva rješenja koja su u funkciji izgradnje demokratije, trajnog mira i prosperiteta u BiH.

Istovremeno, najavila je da će tri studenta iz BiH biti u prilici studirati na Univerzitetu u Daytonu za što su osigurane jednogodišnje stipendije, te pozvala bh. studente da apliciraju u vezi s ovim projektom.

Uz dobrodošlicu iskazanu ambasadorici Cormack, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istaknuo je da spomenuti kameni fragment nije simbol samo ratnog razaranja Vijećnice, nego, prije svega, simbol njene obnove.

Naglasio je da taj kamen treba da u SAD-u svjedoči o budućnosti BiH, a ne o teškim ratnim vremenima, kao što današnji izgled Vijećnice svjedoči o tome da je to teško vrijeme prevladano, nagovještavajući ulazak u novu eru obnove i razvoja.