BiH
30

Ambasadorica Francuske: Bosanci i Hercegovci imaju pravo da budu sretni u vlastitoj zemlji

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U organizaciji Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini večeras je u Sarajevu upriličen svečani prijem povodom obilježavanja Nacionalnog praznika Francuske, 14. jula.

Domaćin tradicionalnog prijema bila je francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi, koja je uz dobrodošlicu gostima i zvanicama, istaknula značaj evropskih vrijednosti zajedništva i prosperiteta i u tom kontekstu ukazala na važnost evropske perspektive Bosne i Hercegovine, te na odgovornost njenih političkih lidera.

Pozvala je sve predstavnike vlasti u BiH da ulože dodatne napore na tom putu, naglašavajući "da je Francuska uz Bosnu i Hercegovinu u ovom velikom planu postajanja dijela evropske budućnosti".

"Predsjednik Francuske Francois Hollande je na tome insistirao 4. jula u Parizu (Treći samit zemalja zapadnog Balkana i partnerskih zemalja-članica Evropske unije). Približavanje Evropskoj uniji nije osporeno, sve dok vi predstavnici stanovnika BiH radite na tome. Vi imate ogromnu odgovornost. Ovaj plan su upravo Bosanci izabrali i oni to žele. Oni vas gledaju i oni vas čekaju. Vi pripremate u ovom trenutku budućnost vaše zemlje i vaše i njene mladosti i ne trebate ih razočarati", poručila je ambasadorica Bodonyi, obraćajući se sudionicima svečanog skupa.

Istovremeno, upozorila je na štetnost daljnjih podjela, pozivajući bh. političare da rade za bolju budućnost BiH.

"Ne trebate ovdje držati lažne govore da ih dijelite, one iste govore koji su prouzročili toliko patnje u bliskoj prošlosti BiH. Bosanci i Hercegovci imaju pravo da budu sretni u vlastitoj zemlji, da u njoj žive i da rade bez straha. Ja vam upućujem ovu jednostavnu molbu: Radite za njih, oni to zaslužuju", kazala je francuska ambasadorica, naglašavajući spremnost da i lično maksimalno podrži takve napore, te pozivajući sve prisutne da doprinesu prosperitetu BiH i jačanju prijateljskih veza.

Svečanom prijemu u Francuskoj rezidenciji u Sarajevu prisustvovale su brojne istaknute ličnosti iz bh. političkog, javnog i kulturnog života, kao i članovi diplomatskog kora i međunarodni zvaničnici, te brojne zvanice i gosti.

Nacionalni praznik Francuske obilježava se u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, odnosno dan kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava Bastille, tamnica u pariškom predgrađu Saint Antoine. Na ovaj dan se, među ostalim, održava i tradicionalna vojna parada na Elizejskim poljanama (Champs Élysées).