Pomoć migrantima
0

Ambasadorica Češke u BiH i šefica Misije IOM-a posjetile prihvatni centar Ušivak

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsová i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti posjetile su danas privremeni prihvatni centar Ušivak.

Ambasadorica Republike Češke u BiH Ivana Hlavsová izjavila je kako joj je drago da je posjetila Ušivak, te da je impresionirana radom humanitarnih radnika IOM-a i drugih organizacija koje pružaju podršku porodicama u ovom prihvatnom centru.

"Također mi je drago zbog dobre saradnje s lokalnom zajednicom, drago mi je da su djeca počela da idu u školu i drago mi je zbog svih dobrih stvari koje se dešavaju zajedno sa podrškom lokalne zajednice", navela je ambasadorica Hlavsová.

Kaže da je posjetila Ušivak jer je htjela da se upozna s rezultatima projekta koji finansira Republika Češka.

Pojasnila je da se radi o projektu koji će podržati prikupljanje i obradu podataka o migrantima koji borave van prihvatnih centara, podržati dobrovoljni povratak migranata koji žele da se vrate u zemlje porijekla i dati podršku državnim institucijama, Službi za poslove sa strancima i Ministarstvu sigurnosti.

Šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti je kazala da su ambasadorica Češke i ona posjetile Ušivak povodom projekta koji podržava češko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Danas imamo lijepe povode za posjetu. U proteklom periodu imali smo polazak djece u školu, oko 62 djece je krenulo u školu", navela je Lungarotti.

Napomenula je da je protekle sedmice obavljena vakcinacija migranata u Kantonu Sarajevo, u privremenom prihvatnom centru Blažuj i privremenom prihvatnom centru Ušivak.

"Češki projekat će podržati bolje razumijevanje podataka o migrantima koji borave van prihvatnih centara. Dakle, podržat će IOM-ov projekat Matrica praćenja raseljenosti migranata (DTM). Tako ćemo bolje znati kako da odgovorimo na potrebe migranata koji se nalaze van prihvatnih centara", kazala je Lungarotti.

Dodala je da IOM podržava jačanje kapaciteta države kroz saradnju sa Službom za poslove sa strancima, Ministarstvom sigurnosti BiH.

"Treća stvar koju IOM podržava u sklopu ovog projekta jeste dobrovoljni povratak kući. Radimo na tome da podržavamo migrante u njihovoj odluci da se vrate kući kroz IOM-ov AVRR program", navela je Lungarotti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Češke podržava Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) u jačanju Bosne i Hercegovine u upravljanju migracijama kroz projekat kojeg finansira Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike.

Sredstva su prvenstveno usmjerena na pružanje humanitarnog odgovora u BiH, kako bi se bolje razumio obim migranata i tražilaca azila koji prolaze i koji se nalaze u BiH, lokacije na kojima se nalaze, obrasci kretanja, profil i potrebe, te će podržati tekući Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije – Assisted Voluntary Return and Reintegration (AVRR) za podršku dobrovoljnim, informiranim, sigurnim, humanim i dostojanstvenim opcijama povratka i reintegracije za migrante koji se nalaze u BiH - navode iz IOM-a.

Projekat podržava napore države da primijeni metodologiju prisutnosti migranata, koja je dio IOM-ovog globalnog sistema Matrice praćenja raseljenosti (DTM), za prikupljanje i analizu podataka o broju iregularnih migranata unutar i izvan službenih prihvatnih centara i distribucije bitnih sveobuhvatnih informacija o mobilnosti, ranjivostima i potrebama migranata.

Nadalje, projekat podržava državne vlasti u BiH kroz tehničku pomoć i prijenos znanja kako bi se poboljšalo prikupljanje podataka i analiza, posebno u okviru sistema upravljanja SMART CAMP, te kako bi se bolje identificirale i pružile usluge zasnovane na zaštiti migranata kako unutar tako i izvan privremenih prihvatnih centara u BiH.

Projekat će osigurati informirano odlučivanje migranata o njihovoj odluci o dobrovoljnom povratku u zemlje porijekla.