BiH
0

Ambasador Vijetnama u BiH posjetio Vanjskotrgovinsku komoru BiH

FENA
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić primio je jučer ambasadora Socijalističke Republike Vijetnam Nguyena Quoca Dzunga, koji nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovine iz Budimpešte, i njegovog savjetnika Nguyena Vieta Phuca, saopćeno je iz Službe za informiranje VTKBiH.

S obzirom na to da je vlada Vijetnama prvi put imenovala ambasadora za Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja veliki značaj za razvijanje odnosa dviju zemalja, Dzung je predao akreditive u Predsjedništvu BiH, te odmah došao posjetiti i Vanjskotrgovinsku komoru BiH u namjeri da od samog početka intenzivno počne raditi i na unapređenju ekonomskih odnosa.

Kako je ovo postavljanje svih aktivnosti iz nulte točke, SR Vijetnam i Bosna i Hercegovina trebaju prije svega potpisati određene međudržavne sporazume da bi se stvorio zakonski okvir za uspostavu i razvoj suradnje, posebice između poslovnih zajednica Vijetnama i Bosne i Hercegovine.

Budući da je Dzungu ovo prvi posjet Vanjskotrgovinskoj komori BiH i Bosni i Hercegovini, predsjednik Lovrić je detaljno pojasnio komorski sustav BiH, aktivnosti same Komore i ukupan gospodarsko-politički okvir poslovanja u zemlji.

Kao značajan događaj u smislu pružanja boljih mogućnosti za razvijanje poslovnih odnosa, izdvojio je pristupanje Bosne i Hercegovine CEFTA-i.

Naglasio je da s Vijetnamom imamo vrlo vrlo skromnu razmjenu, te da vijetnamski proizvodi na naše tržište dolaze preko trećih zemalja, uglavnom preko Budimpešte i Beča.

Kako u istočnoj i centralnoj Evropi živi brojna zajednica Vijetnamaca od kojih su mnogi uspješni poslovni ljudi, ova regija je SR Vijetnamu vrlo zanimljiva.

Vijetnam se ubrzano razvija, stopa gospodarskog rasta je 8,5 posto, a počinje i s ulaganjima u inozemstvu. Izvoz temelji na nekoliko vrsta robe - najznačajnije su sirova goriva, plodovi mora, riža, odjeća i obuća, namještaj, papir i elektronski uređaji.

Dzung je na ovom prvom sastanku naglasio da će, kako je dogovorio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, prvi korak u uspostavi suradnje biti posjet na višoj razini kao gospodarsko - politička delegacija.

Predsjednik Lovrić je potvrdio spremnost Komore da bude nositelj aktivnosti vezano za organizaciju gospodarskog dijela delegacije.