Intervju za Klix.ba
32

Ambasador Marco Di Ruzza: Između Italije i BiH se može stvoriti odlična sinergija na svim poljima

Vedad Karić
Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza (Foto: T. S./Klix.ba)
Partnerstvo između Italije i BiH već nekoliko decenija može se opisati kao saradnja koja iz godine u godinu napreduje u brojnim segmentima. Koliko još postoji prostora za napredak te kako je zadovoljan dosadašnjim rezultatima za Klix.ba govorio je ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza.
Poziciju ambasadora Italije u BiH Marco Di Ruzza je preuzeo u junu 2021. godine. Od tada kako na području saradnje između zemalja, tako i na unutrašnjem planu BiH održali su se brojni politički, ekonomski i drugi događaji.

S obzirom na to da je u BiH još uvijek u toku formiranje vlasti, razgovor s ambasadorom smo započeli s temom izbornih rezultata, ali i svih problema koji su uočeni tokom izbornog procesa 2. oktobra 2022. godine.

"Međunarodna izborna posmatračka misija predvođena OSCE/ODIHR, u svom preliminarnom izvještaju, ocijenila je opšte izbore kao 'ukupno konkurentne i dobro organizovane'. Istovremeno, u dokumentu se navode različita kritična pitanja i anomalije otkrivene tokom kontrole, kao i 'nepovjerenje u institucije' i 'retorika etničkih podjela' koja je činila pozadinu procesa. Za međunarodne posmatrače, CIK je sproveo vježbu efikasno, transparentno i u skladu sa zakonom utvrđenim rokovima, uprkos problemima uzrokovanim kašnjenjem u isplati potrebnih sredstava i nedostatkom ljudskih resursa. Stoga je zabilježeno ukupno poboljšanje upravljanja u odnosu na prethodne izborne krugove i ova razmatranja su uključena u Izvještaj o BiH koji je nedavno objavila Evropska komisija i pozitivno ocijenjeni za potrebe Preporuke za podršku davanju statusa zemlje kandidata", rekao je ambasadora na početku razgovora.

Naglasio je kako ovo pitanje izuzetno važno i za budućnost države.

"Odgovor na probleme koji su se pojavili u izbornom procesu stoga se, po mom mišljenju, mora pronaći u sposobnosti političkih snaga Bosne i Hercegovine da definišu i odobre ove reforme i istovremeno intenziviraju napore da se izbjegne bilo kakva siva zona radi garancije pune transparentnosti i pouzdanosti izbornih rezultata. Italija snažno podržava potrebu za izmjenama i dopunama izbornog zakona BiH, u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije, koje su u mogućnosti da povećaju transparentnost, integritet i inkluzivnost izbornog procesa, također u pogledu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci. To je temeljni put za usklađivanje izbornog sistema BiH sa evropskim standardima, što bi omogućilo i implementaciju prvog od 14 prioriteta sadržanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", mišljenja je ambasador.

Di Ruzza:
Di Ruzza: "Italija podržava potrebu za izmjenama izbornog zakona" (Foto: T. S./Klix.ba)

Tema koja je izazvala mnogo pažnje odnosi se i na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama izbornog zakona. Na pitanje kako komentira njegove odluke, ambasador Marco Di Ruzza je naglasio kako reforme moraju biti plod dijaloga.

"Italija čvrsto podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i, u skladu s tim stavom, smatramo da je bitno da reforme budu prije svega plod dijaloga političkih stranaka u zemlji. Bonske ovlasti visokog predstavnika se stoga moraju koristiti s krajnjim oprezom kako bi se odgovorilo na ekstremne zahtjeve vezane za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Di Ruza.

Iako je Italija jedna od zemalja koja aktivno učestvuje u radu Vijeća za implementaciju mira (PIC), mišljenje zvaničnog Rima često ostaje u "drugom planu" u odnosu na Veliku Britaniju, SAD i Njemačku. U razgovoru, ambasador je otkrio i zašto je to tako.

"Italija ostaje aktivan partner u PIC-u i nikada ne propušta da konstruktivno doprinese raspravi unutar ovog tijela. Osnovni princip koji nas je oduvijek inspirirao i dalje je princip 'local ownership' u procesima donošenja odluka u Bosni i Hercegovini i odgovornost bosanskohercegovačkih institucija i političkih snaga. To je jedini način da se u potpunosti osnaži političko rukovodstvo BiH i pokuša savladati politički mentalitet koji izbjegava potragu za kompromisom za rješavanje problema zemlje i njenog stanovništva", mišljenja je ambasador.

Ekonomska saradnja Italije i BiH

Kada govorimo o saradnji BiH i Italije, ona se ogleda i u ekonomskoj sferi. Prema podacima Agencije za statistiku, upravo najbolju robnu razmjenu naša zemlja ima sa Italijom. Ambasador Di Ruzza se u razgovoru osvrnuo i na ekonomsku saradnju te je govorio i o tome da li se planira povećanje direktnih investicija u BiH.

"Statistički podaci sve više potvrđuju intenzitet i dinamiku ekonomsko-trgovinskih odnosa između naše dvije zemlje. Na osnovu podataka iz 2021. godine, Italija je postala prvi izvoznik u BiH i drugi najveći trgovinski partner u apsolutnom smislu. Ukupan obim trgovinske razmjene između dvije zemlje također je značajno porastao u prvih devet mjeseci 2022. godine, premašivši 2,1 milijardu eura uz trgovinski bilans u korist Italije od preko 520 miliona eura. Ove brojke potvrđuju stalnu potražnju za 'Made in Italy' od strane bosanskohercegovačkih poslovnih subjekata i potrošača i prevode se u povećanje uvoza iz Italije koji je dostigao 38,4% u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, potvrđujući proces koji poboljšava komplementarnost i saradnju dva ekonomska sistema", rekao je ambasador.

Italija postala prvi izvoznik u BiH i drugi najveći trgovinski partner (Foto: T. S./Klix.ba)
Italija postala prvi izvoznik u BiH i drugi najveći trgovinski partner (Foto: T. S./Klix.ba)

Također, izjavio je i kako je na bh. tržištu velika mreža italijanskih kompanija.

"Nadalje, na bh. tržištu aktivna je velika i artikulirana mreža italijanskih kompanija, koje su se - s ciljem približavanja koje danas usmjerava izbore mnogih poduzetnika - integrirale u niz proizvodnih sektora (finansijski, metalurški, hemijski, energetski, sektor odjeće i obuće, prerade drveta, itd.) kroz direktna ulaganja ili osnivanje zajedničkih preduzeća sa lokalnim partnerima. Sve se to dešava kako bi se shvatile konkurentske prednosti koje nudi raznolika mješavina faktora koji čine BiH atraktivnom destinacijom za talijanski biznis. S tim u vezi, kao ambasada podržavamo novi projekat udruživanja naših lokalnih biznisa na osnovu komorskog modela", kazao je ambasador Italije.

Upravo kroz novoformirano "Udruženje italijanskih kompanija u BiH", ambasador smatra kako se može stvoriti odlična sinergija između dvije zemlje te dodatno potaknuti trgovina i ulaganja.

"Daljnje mogućnosti za saradnju mogle bi se otvoriti u kontekstu očekivanih procesa privatizacije različitih sektora, uključujući telekomunikacije, druge usluge i agro-prehrambeni sektor, kao i u kontekstu planova za nadogradnju energetske i putne infrastrukture, kao u slučaju izgradnje Koridora 5C, koji sufinansiraju multilateralne banke EBRD i EIB i Evropska komisija. Sjećam se da su važne dionice 'Koridora' koje je nedavno otvorila predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen prošlog 28. oktobra - poput dionice autoputa Tarčin-Ivan i tunela Ivan - projekti za koje je nadzor vršila jedna italijanska kompanija. Italija također prednjači u promociji održivog turizma u Bosni i Hercegovini i zaštiti njene izvanredne ekološke, prirodne i kulturne baštine, sa projektima ukupne vrijednosti od preko 5 miliona eura koje implementira naša Agencija za razvojnu saradnju (AICS)", rekao je diplomata.

Di Ruzza govorio i o Udruženju italijanskih kompanija u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Di Ruzza govorio i o Udruženju italijanskih kompanija u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Govorio je i o sektorima koji imaju obećavajuću perspektivu kada je riječ o investicijama.

"To su oni koji se odnose na okoliš i tretman otpada za proizvodnju energije: na tu temu ćemo u Sarajevu organizovati tehnološki seminar u saradnji sa Agencijom ICE. Naša zemlja bi također mogla da bude važan faktor u budućim procesima dekarbonizacije i energetske tranzicije u skladu sa značajnim investicijama koje su italijanske kompanije već napravile u regionu Balkana, ali i u kontekstu mogućnosti koje će ponuditi paket podrške za sektor energetike, koju je nedavno najavila predsjednica Evropske komisije von der Leyen prilikom posjete Sarajevu. Različiti sektori u kojima se pružaju prilike za talijanska ulaganja u BiH također se poklapaju sa segmentima u kojima se tradicionalno 'Made in Italy' ističe: tekstil-odjeća, obuća, proizvodi od kože, mehanička oprema i poljoprivredno-prehrambeni proizvodi", rekao je ambasador.

Saradnja u kulturi i Muzej Ars AEVI

Ambasada Italije u BiH upravo je jedna od onih koja veliku pažnju posvećuje događajima koji su vezani za umjetnost, sport i kulturu općenito.

Tokom razgovora, ambasador Di Ruzza osvrnuo se na nedavno održanu "Sedmicu italijanske kuhinje u BiH", ali i o drugim projektima koji su organizovani na inicijativu ambasade.

"Što se našeg kalendara aktivnosti tiče, upravo smo završili 'Sedmicu italijanske kuhinje u BiH', jednu od najpoznatijih i najomiljenijih manifestacija u bh. javnosti. Za nas Italijane, gastronomija nije samo uživanje u dobroj hrani već je to sinonim za kulturu, historiju i umjetnost, ona znači otkrivanje teritorija, povezivanje ljudi, prevladavanje barijera i podjela, spajanje tradicije i inovacije s maštom i kreativnošću. Veliki protagonista ove godine bila je regija Puglia, teritorij na jugu Italije, koja savršeno spaja prekrasne ljepote tog teritorija s jednako izvanrednom i raznolikom kulinarskom ponudom. Cijelu sedmicu od 14. do 19. novembra, tim talentiranih profesionalnih kuhara iz Unione Cuochi Regione Puglia - kojima zahvaljujem na njihovoj hvalevrijednoj i konstantnoj posvećenosti ovom događaju - predstavljao je apulijske delicije na brojnim događajima koje je organizovala ambasada širom zemlje, na kojima je u izuzetnom broju učestvovala BiH javnost od koje smo samo dobili izraze hvale", ističe Di Ruzza.

Tema ovogodišnjeg izdanja revije bila je "Druželjubivost, održivost i inovativnost".

U Sarajevu održana
U Sarajevu održana "Sedmica italijanske kuhinje u BiH"

"Pokazali smo da je moguće kreirati kuhinju odličnog ukusa i sa sastojcima najvišeg kvaliteta, koja je istovremeno ekonomski održiva, poštujući okoliš, bez otpada, a koja je korisna za fizičko i psihičko zdravlje ljudi. Veoma smo zadovoljni i rezultatom 'Sedmice italijanskog jezika u BiH', održane u oktobru, na kojoj su ove godine bili protagonisti učenici i nastavnici škola i fakulteta na kojima se uči italijanski jezik: tema je zapravo bila 'Italijanski i mladi'. Upravo u tom smislu, odlučili smo da razvijamo program u partnerstvu sa Festivalom poezije mladih iz Bologne, a posebno sa Graziom Gotti, pedagoginjom, suosnivačicom dječije knjižare Giannino Stoppani i Akademije Drosselmeier-Centar studije književnosti za djecu i visoke škole za bibliotekare", pojašnjava ambasador Di Ruzza.

Kada govorimo o projektu Muzeja Ars AEVI u Sarajevu, Italija upravo predstavlja državu koja se još od devedesetih godina najviše zalagala za formiranje ovakvog muzeja. Ambasador Di Ruzza je u razgovoru naglasio kako su veoma ponosni što su doprinijeli pokretanju ovakvog projekta.

"Događajem koji smo organizirali u Domu Oružanih snaga BiH prošlog 19. septembra - na kojem su, između ostalih, sudjelovali premijer Kantona Edin Forto i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić - htjeli smo obilježiti ponovno pokretanje ove inicijative. Ugovorom potpisanim u novembru prošle godine između Kantona i Grada Sarajeva o izgradnji zgrade muzeja omogućeno je našoj Agenciji za razvojnu suradnju AICS - koja je već neko vrijeme izdvajala sredstva za ovu namjenu - da povjeri arhitektonskoj firmi, putem natječaja, izradu izvedbenog projekta Muzeja", rekao je Di Ruzza.

Budući izgled Muzeja Ars AEVI
Budući izgled Muzeja Ars AEVI

Objašnjava kako ovo temeljni korak ka realizaciji projekta.

"Firma kojoj je dodijeljen zadatak sada je u potpunosti predana razvoju projekta u stalnoj vezi sa studijem Renza Piana. U ostvarenju sna Ars Aevi bili smo lucidni vizionari i događaj smo nazvali 'A vision becomes reality' upravo kako bismo, uz projektnu konkretnost našeg zahvata, naglasili ovaj idealistički aspekt. Čvrsto vjerujemo u ovaj projekt ne samo zbog njegove iznimne umjetničko-kulturološke vrijednosti (zbirka ima oko 150 apsolutno prestižnih umjetničkih djela) i zbog izrazitog italijanskog pečata koji ga karakterizira od samog početka (kao što je poznato, muzej je osmišljen od strane Renza Piana, a jedan od glavnih umjetnika koji je svojim djelima obogatio kolekciju je Michelangelo Pistoletto), ali i zato što Ars Aevi predstavlja, u simboličkom smislu, moćan alat za poticanje puta pomirenja u BiH", naglašava.

Kada je riječ o Muzeju, ambasador je objasnio i šta bi trebala zapravo biti njegova svrha.

"Cilj je zapravo stvoriti dinamičan, višestruk, inkluzivan kulturni prostor, pogotovo za mlade, koji može imati ulogu simbola preporoda Sarajeva i Bosne i Hercegovine i njihove europske budućnosti. Kao što sam istaknuo na kraju svog govora na konferenciji koju smo organizirali u septembru, još je puno toga za učiniti da bismo postigli ovaj veliki cilj, ali sada možemo reći da smo na pravom putu: samo tako, samo tako punom brzinom naprijed, zajedno!", poručuje.

Kada se govori o projektima Italije u BiH, mnogi od njih se realiziraju i kroz Agenciju za razvojnu saradnju (AICS). Tim povodom, ambasador je odgovorio i na pitanje koji su projekti u BiH najvažniji, a tiču se upravo realizacije kroz AICS.


"Provode se u mnogim područjima od ključne važnosti: u zdravstvu, fito-zdravstvenom sektoru, u sektoru transporta, u upravljanju migracijskim procesima i pomoći migrantima, u inkluzivnom obrazovanju, u razvoju održivog turizma, u zaštiti prirodnih resursa i bioraznolikosti, itd. Među brojnim projektima posebno bih istaknuo 'Via Dinarica', čiji smo glavni kontributori, novu inicijativu 'Most', za interkulturalni dijalog namijenjenu mladima, te projekte 'NaturBosnia-Herzegovina', čija realizacija je u toku u parkovima Blidinje i Sutjeska, kojima ćemo pokušati dodati i Nacionalni park Una kako bismo dodatno pojačali 'zelenu' dimenziju naših aktivnosti", objašnjava ambasador.

Ističe kako su na nedavnoj konferenciji predstavili i novi projekt "Brat" koji ima za cilj jačanje napora za pomoć migrantima u prihvatnim centrima, posebno u pogledu društvenih i rekreativnih aktivnosti.

"Riječ je o programima, koji uključuju zaista ogromna finansijska sredstva i strastveno djelovanje italijanskih partnera najvišeg nivoa, godinama aktivnih u Bosni i Hercegovini, kao što su CIHEAM iz Barija, CISP, ReTE, IPSIA, CARITAS, itd. Upravo sada radimo na programu za 2023. sa AICS-om i cilj će biti dalje proširenje, i kvalitativno i kvantitativno, područja intervencije italijanskog prisustva u ovoj zemlji", poručuje ambasador.

Odnosi u regiji i kandidatski status BiH

U razgovoru za Klix.ba, ambasador Italije Marco di Ruzza osvrnuo se i na saradnju zemalja u regiji, naročito u ekonomskom smislu. Dvije inicijative koje se najčešće spominju su Otvoreni Balkan, ali i Berlinski proces. BiH se spominje na oba mjesta, a ambasador je govorio o potencijalima ovih projekata kao i drugim koji uključuju i BiH, ali i Italiju.

"Italija je oduvijek bila aktivno angažirana u promoviranju regionalne saradnje kao prioritetnog alata za prevazilaženje podjela i stvaranje pozitivne agende u regionu. Bili smo prvi koji su pokrenuli inovativne inicijative u tom smislu, čak i prije pada Berlinskog zida i raspada Jugoslavije, o čemu svjedoči Četverokutna inicijativa koja je u posljednjih trideset godina evoluirala u Centralnoevropsku inicijativu (CEI). Čak je i Jadransko-jonska inicijativa, na čijem čelu u rotirajućem predsjedništvu se sada nalazi Bosna i Hercegovina, bila rezultat dobre italijanske intuicije, nastale Konferencijom u Anconi u maju 2000. godine, događajem kojem sam tada kao mladi diplomata koji je tek počeo raditi za italijansko Ministarstvo vanjskih poslova i sam sam pomogao u organizaciji. Naš stav se nikada nije promijenio, a i danas snažno podržavamo sve regionalne inicijative, pod uslovom da su efektivno inkluzivne i da pomažu regionu da se uskladi sa standardima Evropske unije", ističe Di Ruzza.

Italija će podržati kandidatski status za BiH (Ilustracija: Shutterstock)
Italija će podržati kandidatski status za BiH (Ilustracija: Shutterstock)

Kada je riječ o preporuci kandidatskog statusa za BiH, u Briselu će se o ovom pitanju raspravljati na sjednici u decembru. Tim povodom Di Ruzza je govorio i o stavu Italije te o tome da li će Italija dati svoj glas za dodjelu ovog važnog statusa državi.

"Italija je čvrsto uvjerena u potrebu ubrzanja procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana. Ova potreba je danas još jača u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu. Kako je istakao ministar Antonio Tajani na Samitu Berlinskog procesa održanom 3. novembra ove godine, davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini je 'korak u pravom smjeru' koji Italija podržava", rekao je Di Ruzza.

Perspektiva nove italijanske vlade i planovi Ambasade

Baš u periodu izbora u Bosni i Hercegovini, Italija je također prolazila kroz izborni proces koji je iznjedrio predsjednicu stranke Braća Italije Giorgiu Meloni na poziciju premijerke. Mnogi analitičari i mediji ovu italijansku vladu ocijenili su kao najviše desno orijentiranu još od kraja Drugog svjetskog rata.

Zbog toga, jedno od pitanja na koje je ambasador odgovorio odnosilo se i na perspektivu nove vlade i eventualni zaokret u vanjskopolitičkom pogledu.

"U programskim deklaracijama oba doma kojima se traži glasanje o povjerenju, Premijer je jasno ukazala na euroatlantsku posvećenost i kontinuitet u vanjskoj politici, na primjer u pogledu podrške Ukrajini. Elementi kontinuiteta ističu se i na nivou interne politike, na primjer o poštovanju rokova koji se odnose na PNRR (italijanski Nacionalni plan oporavka i otpornosti), o prioritetima u oblasti energetske diversifikacije i o podršci porodicama i preduzećima, na putu kojim je već krenula prethodna vlada", objašnjava ambasador.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani (Foto: EPA-EFE)
Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani (Foto: EPA-EFE)

U kontekstu vanjske politike, na čelo Ministarstva vanjskih poslova Italije došao je Antonio Tajani. Iako je u prošlosti imao kontroverzne stavove kada je riječ o nekim pitanjima na Zapadnom Balkanu, Di Ruzza objašnjava kako se italijanski stav prema ovom području neće promijeniti.

"Kao što sam već istakao, ministar vanjskih poslova Antonio Tajani je prilikom nedavne posjete Berlinu jasno reafirmirao italijanski prioritet evropskog puta Zapadnog Balkana, kao dokaz apsolutnog značaja koji pridajemo ovom pitanju i kontinuitet u pogledu jedne vanjske politike koju Italija slijedi oduvijek", pojašnjava Di Ruzza.

Na kraju razgovora, ambasador Italije u BiH se osvrnuo i na planove ambasade kada je riječ o djelovanju u našoj državi. Naglasio je kako će se održati zanimljivi događaji kao što su Dan italijanskog dizajna, Dani italijanskog filma, predstavljanja književnih djela poznatih autora i zabavno pjevačko takmičenje za mlade inspirirano Festivalom Sanremo

Italijanska ambasada najavila niz događaja za 2023. godinu (Foto: T. S./Klix.ba)
Italijanska ambasada najavila niz događaja za 2023. godinu (Foto: T. S./Klix.ba)

"Potom ćemo ponoviti prošlogodišnji izbor, koji je bh. javnost izuzetno cijenila, da proslavu Dana Republike Italije, zakazanu za 2. juni, popratimo bogatim i raznovrsnim paketom veoma istaknutih kulturnih i muzičkih događaja. Naravno, nastavićemo kampanju informisanja i podizanja svijesti u korist kandidature Rima za domaćina Univerzalne izložbe EXPO 2030, pojačavajući izvanredan tematski prijedlog koji prati inicijativu: 'Ljudi i teritorije: urbana regeneracija, inkluzija i inovacije'. Vjerujemo u podršku vlasti i javnog mnijenja BiH, također u okviru odličnih odnosa koji vezuju naše dvije zemlje. Zbog svoje hiljadugodišnje povijesti i mnogih drugih razloga, Rim je idealno mjesto za ugošćavanje međunarodnog događaja ovog nivoa. S druge strane, kako kaže drevna i bezvremenska maksima, svi putevi vode u Rim!", zaključio je u intervjuu za Klix.ba ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.