Odmah reagovali
67

Ambasada SAD-a o novim sankcijama: Nastavit ćemo ih koristiti kada je stabilnost BiH ugrožena

V. K.
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom novih sankcija koje je Ministarstvo finansija SAD-a uvelo zvaničnicima iz bh. entiteta Republika Srpska.
U objavi na kojoj se osvrću na sankcije koje je Ministarstvo finansija uvelo Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac te Srebrenki Golić, Ambasada je naglasila kako će Amerika nastaviti koristiti sankcije.

"Nastavit ćemo koristiti sankcije kada je sigurnost i stabilnost BiH ugrožena, kada pojedinci djeluju protivno Dejtonskom sporazumu ili kada potkopavaju demokratske institucije Bosne i Hercegovine", zaključili su.

Kako je saopćeno, na listu sankcija stavljen je Branislav Okuka koji je bio blisko uključen u planiranje i provođenje Dana RS-a.

"On je prvobitno bio dio neformalne grupe utjecajnih Dodikovih savjetnika koji su imali proruske simpatije, podržavali nezavisnost RS-a i fokusirali se na izradu planova za prijenos vlasti s institucija BiH na entitetske. Dodik i Okuka su zajedno radili na planiranju strategije za jednodnevno povlačenje zvaničnika bosanskih Srba iz institucija BiH. On je bio i glavni organizator protesta 'Granica postoji' koji su održani u jesen 2023. godine", naveli su.

Sankcionisana je i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS-a.

"Bila je dio organizacionog odbora Dana RS-a te je bila usko uključena u planiranje i izvođenje događaja. Ona je aktivno promovirala masovno prisustvo na obilježavanju Dana RS-a i javno odbacivala upozorenja visokog predstavnika", objašnjavaju.

Treća na listi našla se i Srebrenka Golić, dugogodišnja političarka iz SNSD-a i predsjednica Vijeća naroda RS-a.

"Sastala se sa ostalim sankcionisanim kako bi uspostavila organizacioni odbor za Dan RS-a te je usvojila raspored događaja za proslavu 9. januara", zaključuje se.