BiH
0

Ambasada SAD-a čestitala na izradi Pregleda odbrane: Trebale su godine, ali se sarađivalo

FENA
Ambasada SAD-a u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada SAD-a u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini čestitala je Predsjedništvu BiH i ministrici odbrane BiH Marini Pendeš završetak izrade dokumenta Pregled odbrane te je, iako su za njegovu izradu bile potrebne godine, pozdravila duh saradnje koji je doveo do izrade okvira za budućnost Oružanih snaga BiH.

"Ovaj dokument će izbalansirati broj vojnika, smanjiti broj perspektivne nepokretne vojne imovine i profilirati akcijski plan za modernizaciju vojske", saopćeno je iz Ambasade.

Istakli su da je Pregled odbrane živi dokument koji se može ponovno razmatrati i revidirati u skladu sa željama vlasti BiH da nastave aktivnosti između ostalog, na smanjenju prekomjernih zaliha municije te obučavanju vojnika za pomaganje prilikom elementarnih nepogoda u BiH i misijama u inostranstvu, kako bi na kraju postale modernizovane snage sposobne za partnerstvo s drugim narodima.

Napomenuli su da kompletiranjem Pregleda odbrane, pravi posao na njegovom provođenju tek počinje te da je ovo prilika za BiH da ojača rad s regionalnim partnerima, kao i vezu sa NATO-om.

"Apelujemo na lidere u BiH da u narednoj godini rade na slijedećim koracima u knjiženju vojne imovine, uključujući i Han Pijesak, u skladu sa sudskom odlukom, te nastave tražiti prilike za saradnju sa NATO saveznicima u okviru priprema za aktivaciju Akcionog plana za članstvo", navedeno je u saopćenju iz Ambasade SAD-a u BiH.