Vezano za putovanja
27

Ambasada BiH u Abu Dhabiju uputila važno obavještenje građanima BiH

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ambasada BiH u Abu Dhabiju dala je obavijest građanima iz BiH sa upitom o tranzitnoj vizi u slučaju tranzita preko Abu Dhabija te problemima koji nastaju ukoliko se putnicima zabrani ukrcavanje na let.

Ambasada BiH u Abu Dhabiju je dobila odgovor avioprevoiznika WizzAir.

"Wizz Air je avioprevoznik od tačke do tačke, iako od nedavno imaju slučajeva da se mnogi putnici sami povezuju preko mreže Wizz Air-a. Ako se klijenti odluče na samostalno povezivanje, moraju biti u mogućnosti da pribave sve potrebne vize i dozvole prema zemlji odredišta prvog putovanja i konačnim destinacijama", kažu iz Ambasade BiH u Abu Dhabiju.

Dodali su da ukoliko putnik, na primjer, rezervira dvije karte kod Wizz Air-a, prvu od Sarajeva do Abu Dhabija, a drugu od Abu Dhabija do Maldiva, putnik mora imati važeću UAE vizu (ne tranzitnu) da bi mogao ući u UAE, a zatim se prijaviti (tj. uraditi check in u Abu Dhabiju) za svoj sljedeći let za Maldive.

"Wizz Air je naveo da proakivno komunicira sa kupcima kako bi ih educirali o navedenom modelu te da su ove informacije jasno navedene na web stranici. Ukoliko putnik izvrši rezervaciju na osnovu tranzitne vize, bio bi odbijen na letu jer bi završio kao neprihvatljiv putnik u srednjoj destinaciji", dodaju.

Napomenuli su također da su nadležni organi UAE obavijestili Ambasadu BiH u Abu Dhabiju da tranzitne vize za UAE može uraditi jedan od dva avioprevoznika (Fly Emirates ili Ettihad Airways) i to u slučaju ukoliko se napušta prostor aerodroma u UAE te u slučaju ako tranzit preko aerodroma Dubai traje više od 24 sata, ili preko Abu Dhabija više od 4 sata.

"Tranzitna viza za period od 48 sati je besplatna a za period od 96 sati košta 50 dirhema (25 KM) uz uslov da se posjeduje karta za treću destinaciju. (infromacija se nalazi također i na: www.emirates.com)", dodaju.

Prema informacijama sa službene stranice Aerodroma Abu Dhabi, ukoliko putnik ima više od četiri sata čekanja u tranzitu, preporučuje se uzimanje tranzit vize radi obilaska Abu Dhabija i znamenitosti.

"Web stranica sugeriše da bi tranzit vizu trebalo pripremiti prije putovanja i to u dogovoru sa avio prevoznikom. Ukoliko avio prevoznik nije u mogućnosti to da uradi potrebno je posjetiti web stranicu Immigration & Visas kako bi se pronašao neki od načina za dobijanje odgovarajuće ulazne vize. Ambasada BiH u Abu Dhabiju još jednom napominje da su građani prije putovanja dužni provjeriti važnost svojih putnih isprava (za ulazak u UAE putna isprava mora važiti najmanje 6 mjeseci), te pribaviti potrebnu ulaznu vizu, kako u slučaju turističkog boravka u UAE tako i u slučaju tranzita preko aerodroma u Abu Dhabiju", zaključuje se u saopćenju.