Bez vozača u kokpitu
25

Utrka autonomnih bolida održat će se u aprilu u Abu Dhabiju

D. B.
Abu Dhabi je odredio datum održavanja utrke autonomnih bolida bez vozača na svojoj stazi.

Riječ je o prvoj utrci serije Abu Dhabi Autonomous Racing League, koja će biti održana 28. aprila 2024. godine. Učestvovat će 10 tekmičara koje čine univerziteti i istraživački timovi širom svijeta, a nagradni fond iznosi 2,25 miliona dolara.

Sport poznat i kao "samovozeće utrkivanje" podrazumijeva utrke vozila koje kontroliše kompjuter.

"Okupljanjem naučnika, developera i genija za kodiranje iz cijelog svijeta u arenu ekstremnog sporta, mi aktivno testiramo mogućnosti na stazama u svrhu sigurnosti na našim cestama", izjavio je Faisal Al Bannai, generalni sekretar Vijeća za istraživanje napredne tehnologije, koje nadgleda ligu.

Ove vijesti su stigle nakon što je vlada Abu Dhabija najavila novu platformu za istraživanje i razvoj politike koja će potaknuti industriju autonomnih automobila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Poslovni klaster sa sjedištem u Masdar Cityju omogućit će globalnim igračima pristup postrojenjima za testiranje. Investicioni ured Abu Dhabija, lokalni odjel za razvoj poslovanja u vladi glavnog grada, očekuje da će novi kampus ponuditi 50.000 radnih mjesta i dati doprinos privredi UAE-a s najmanje 24,5 milijardi doalra.

Kineski WeRide, koji već testira autonomne automobile na cestama Abu Dhabija, formirat će svoje sjedište na Bliskom istoku, odnosno u Masdar Cityju. Marakeb Technologies, proizvođač pomorskih bespilotnih sistema sa sjedištem u UAE, razvijat će pomorske tehnologije, a Joby Aviation, kalifornijska kompanija koja razvija električne letjelice s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem, učestvovat će u ovom projektu.

Također, svoj doprinos će dati AI istraživački univerzitet Mohamed bin Zayed (MBZUAI), kao i njegov istraživački kampus Institut za tehnološke inovacije, istraživački Univerzitet Khalifa i njegov startup ekosistem Hub71.

Na F1 stazi Yas Marina će na proljeće timovi koristiti identične nove Dallara Super Formula SF23 bolide, koji su razvijeni specijalno za ligu. Riječ je o najbržem trkaćem vozilu s otvorenim kokpitom izvan svijeta Formule 1, koje dostiže maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Deset timova će prilagoditi softverske algoritme na bolidu kako bi se takmičili, a gledatelji će koristiti tehnologije virtuelne i proširene stvarnosti, koje će im omogućiti da imaju pogled iz kokpita bolida tokom utrke. Također, na ekranu će se prikazivati informacije realnom vremenu.

Iako je ovaj tip motosporta relativno nov, autonomne utrke su sve popularnije u svijetu. Godišnji Indi Autonomous Challenge, koji se održava na stazi Indianapolis Motor Speedway u SAD-u od 2021. godine, bio je prva utrka autonomnih vozila. Organizatori su rekli da su inspirisani onima koji su ste takmičili u Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) Grand Challengeu iz 2004. godine s nagradom od milion dolara. To takmičenje uglavnom univerzitetskih timova je popularizirao industriju modernih autonomnih vozila.

Aspire, organizator nove lige u Abu Dhabiju, saopćio je da su u planu lige za autonomna terenska vozila i dronove.