BiH
0

Amasada SAD-a poziva stranke da ne opstruiraju ustavne mehanizme

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Već predugo postoji određeni broj upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH, posebno u Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, što sprečava efikasno funkcionisanje Federacije BiH, upozorava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u izjavi upućenoj tim povodom.

Američka ambasada podsjeća da odavno apeluje da se ove pozicije popune, kao što su u decembru prošle godine naglasili i direktori Vijeća za implementaciju mira (PIC).

"Tokom nekoliko godina, čak i prije imenovanja sadašnjih dužnosnika, predsjednici i potpredsjednici su u različitim periodima opstruirali proces imenovanja", navodi se u izjavi te ističe da je davno trebalo listu kandidata, koju je odobrilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, proslijediti u Dom naroda Federacije BiH na glasanje.

"Pridružujemo se predstavnicima međunarodne zajednice u pozivu političkim strankama da ne zloupotrebljavaju ustavne mehanizme da bi paralizirali i opstruirali funkcionisanje Ustavnog suda Federacije u punom kapacitetu", navodi se u izjavi, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.