BiH
0

Aluminij d.d. Mostar ove godine ostvario više od 200 miliona američkih dolara izvoza

NINA
Aluminij d.d. Mostar ove je godine ostvario više od 200 miliona američkih dolara izvoza, kazao je Mijo Brajković, generalni direktor tog preduzeća, na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj povodom predstavljanja rezultata proizvodnje u 2004.

"Ove smo godine proizveli 117.000 tona aluminija i aluminijskih legura, što je za 3.500 tona više od zacrtanog plana za ovu godinu", istaknuo je Brajković, dodajući da finansijski uspjeh neće pratiti ostvareni poslovni uspjeh Aluminija.

Kao najveći problem Brajković je naveo poskupljenje električne struje za to preduzeće, i to za 35 posto, kao i nepovoljan odnos eura i dolara na svjetskom tržištu.

U modernizaciju poduzeća uloženo je oko 20 miliona KM, a direktor Aluminija ističe kako se za iduću godinu, osim proizvodnje aluminija i aluminijskih legura, planira i proizvodnja aluminijske žice, s čim se već krenulo u ovoj godini.

"Iduće godine planiramo proizvoditi istim tempom, ali ja neću biti miran dok ne otvorimo nove pogone, kao i nova radna mjesta", zaključio je Brajković.

Aluminij d.d. Mostar najveći je bh. izvoznik koji zapošljava oko 900 djelatnika koji su sa 64 posto dionica većinski vlasnici tog preduzeća.