Na drugoj sjednici
87

Almir Džuvo danas će biti imenovan za novog direktora OSA-e

D. Be.
Almir Džuvo
Almir Džuvo
Vijeće ministara BiH danas će imenovati Almira Džuvu za novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. To će, kako saznaje Klix.ba, biti učinjeno na drugoj sjednici Vijeća ministara u toku dana.

Na prvoj zakazanoj sjednici za danas, koja je u toku, na dnevnom redu nema imenovanja direktora OSA-e, ali će kako saznajemo biti zakazana još jedna sjednica gdje će biti izvršeno imenovanje Džuve.

Ostali kandidati za nasljednika Osmana Mehmedagića su ranije otpali jer nisu ispunjavali ono što se traži za šefa obavještajne službe, ali nisu imali ni dovoljnu naklonost američke administracije kakvu ima Džuvo. Također, njegovom imenovanju se ne protive ni partneri Trojke na državnom nivou - SNSD i HDZ.

Almir Džuvo je bio direktor OSA-e do 2015. godine, a na tu poziciju je postavljen kao profesionalni policajac s iskustvom u obavještajnoj službi Federacije BiH (FOSS).

Nakon direktorske fotelje u OSA-i bio je šef Misije BiH pri NATO-u.

Prije ovih angažmana Džuvo je bio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (2000. - 2002. godine, ispred SDP-a).

Podsjetimo, da bi postao direktor OSA-e Džuvo je trebao "zeleno svjetlo" i Predsjedništva BiH kao i zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH.