Vanjska politika
0

Alkalaj u radnoj posjeti Njemačkoj

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 18. juna 2009. godine, u sklopu radne posjete Saveznoj Republici Njemačkoj, sa glavnim vanjskopolitičkim savjetnikom njemačke kancelarke Christophom Heusgenom i vanjskopolitičkim glasnogovornikom frakcije CDU/CSU u Bundestagu Eckartom von Kleadenom.

Također, ministar Alkalaj se sastao i sa predsjedavajućim Parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u Bundestagu Reinerom Stinnerom, te članovima Parlamentarne grupe.

Ministar Alkalaj se zahvalio na pomoći koju je Savezna Republika Njemačka pružila i nastavlja pružati našoj zemlji. Upoznao je sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, te napretkom načinjenim na putu ka evroatlantskim integracijama. Posebno je naglasio značaj liberalizacije viznog režima sa Evropskom unijom za građane BiH, te istakao da je BiH ispunila gotovo sve uvjete iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Informirao je sagovornike da je Parlament BiH prije nekoliko dana usvojio četiri zakona predviđena Mapom puta, te zatražio podršku Njemačke kako bi BiH bila uključena u političku odluku o liberalizaciji viznog režima zajedno sa ostalim državama u regionu. Također, istaknuti su i napori koje BiH čini po pitanju pristupanja NATO-u, te da je, s tim u vezi, Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). Istaknut je i napredak BiH u vezi sa dobijanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Ministar Alkalaj se zahvalio sagovornicima na brzoj ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Bosne i Hercegovine, od strane njemačkog parlamenta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.