BiH
0

Alkalaj u dvodnevnoj posjeti Brazilu

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, zajedno sa delegacijom MVP-a BiH, boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Brazilu, u sklopu koje se u četvratak 22. januara, sastao sa zamjenikom ministra za razvoj, industriju i vanjsku trgovinu Federalne Republike Brazil Ivanom Ramalhoom.

Ministar Alkalaj i zamjenik ministra Ramalho su razgovarali o privrednoj saradnji i vanjskoj trgovini dviju država, ocijenivši je skromnom, te obostrano istakli interes Bosne i Hercegovine i Brazila za jačanjem i unapređenjem privredne saradnje na svim područjima.

U tom kontekstu, ministar Alkalaj je pozvao zamjenika ministra Ramalhoa da, zajedno sa delegacijom privrednika, posjeti BiH kako bi se dogovorili konkretni modaliteti i područja saradnje dviju država. Inicirao je zaključivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti stranih investicija, kako bi se stvorio pravni okvir za puni razvoj privredne saradnje.

Ministar Alkalaj je saopćio da je BiH jednostrano ukinula vize za nosioce građanskih pasoša Brazila, te da bi reciprocitet sa brazilske strane olakšao uspostavljanje kontakata između privrednih subjekata dviju zemalja i uzajamne posjete. Predložio je i dogovor u vezi sa sukcesijom nekoliko trgovinskih sporazuma sklopljenih sa SFR Jugoslavijom.

Zamjenik ministra Ramalho je prihvatio poziv da posjeti BiH, te najavio da bi se posjeta mogla realizirati u prvom kvartalu ove godine.

Najavljeno je da će sa zamjenikom Ramalhoom u delegaciji, pored brazilskih zvaničnika, biti i privrednici. Naglašen je interes Brazila za razvoj privredne saradnje sa BIH.

Zamjenik Ramalho se složio da olakšice u viznom režimu između dviju država olakšavaju i kontakte između privrednika.

U nastavku razgovora, ministar Alkalaj je informirao sagovornika o vanjskopolitičkim prioritetima BiH u ovoj godini, a to su članstvo u NATO-u, zahtjev za Akcioni plan za članstvo (MAP), zahtjev za kandidatski status za EU, potpuna liberalizacija viznog režima za građane BiH za zemlje Evropske unije, te nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Organizacije UN-a za period 2010.-2011. godina.

U sklopu dvodnevne zvanične posjete Brazilu, ministar Alkalaj će se danas sastati sa ministrom vanjskih poslova Brazila Celsom Amorimoom.