BiH
0

Alkalaj se susreo sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Vijeća Evrope

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas sa novoimenovanom specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Caroline Ravaud, koja boravi u pripremnoj posjeti BiH radi preuzimanja dužnosti početkom narednog mjeseca.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ispunjavanju postprijemnih obaveza i preporuka Vijeća Europe te o mogućim područjima i programima saradnje Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope, stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Alkalaj je upoznao sagovornicu sa pozitivnim razvojem situacije u BiH koji je omogućio parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SAA). U tom kontekstu izrazio je optimizam da će Akcioni plan za reformu policije biti pravovremeno realiziran.

Caroline Ravaud je istakla da Bosna i Hercegovina treba da iskoristi sve potencijale koje pruža punopravno članstvo u Vijeću Evrope. Rekla je da će Ured Vijeća Evrope i dalje biti angažovan na realizaciji programa usmjerenih na unaprjeđenje demokratskih standarda, ljudskih prava i vladavine prava, te posebno na polju visokog obrazovanja u BiH.