BiH
0

Alkalaj posjetio Nacionalnu bolnicu i muzej holokausta u Oslu

FENA
U okviru zvanične posjete ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja Kraljevini Norveškoj, ministar Alkalaj i delegacija MVPBiH-a su u poslijepodnevnim satima 6. marta posjetili Nacionalnu bolnicu u Oslu.

Domaćin posjete Bolnici je bio dr. Jacob Bergsland, kardiolog u Nacionalnoj bolnici u Oslu, koji je i medicinski direktor Centra za srce u Tuzli, te koordinator programa saradnje između BiH i Nacionalne bolnice u Oslu.

Zahvaljujući na angažmanu dr. Bergslanda, kao i podršci Vlade Norveške, u Centru za srce u Tuzli je izvršeno preko 4.500 operacija srca i više od 15.000 dijagnostičkih pregleda, o čemu je dr. Bergsland imao kratku prezentaciju. Takav angažman rezultirao je i izgradnjom novog Centra za srce u Tuzli, koji je BiH promovirao kao državu sa najopremljenijom i najsavremenijom bolnicom te vrste na Balkanu.

Dr. Bergsland je predstavio i novi projekt „e-zdravstvo“, internetski alat na bh. jezicima, koji će omogućiti bolji servis za pacijente kao i informacije o zdravstvenoj zaštiti u BiH. Istovremeno, postoji i saradnja između Centra za srce BiH sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

Ministar Alkalaj je zahvalio norveškim doktorima na angažmanu u Bosni i Hercegovini. Poželio im je uspješan nastavak rada i saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, te uručio Zahvalnice uime Ministarstva vanjskih poslova BiH za visoke standarde, profesionalizam i posvećenost olakšavanju ljudskih patnji, kao i za visoko cijenjeno zalaganje za saradnju sa medicinskim ekspertima u Bosni i Hercegovini kako bi se poboljšala zdravstvena njega i zaštita.

U nastavku posjete, ministar Alkalaj i delegacija MVPBiH-a su obišli Muzej holokausta u Oslu, otvoren u augustu 2006. godine u nekadašnjoj vili Quislinga.

Tom prigodom, ministar Alkalaj je direktoru Muzeja dr. Odd-Bjørn Fureu, uručio prigodan poklon - reprint Sarajevske Hagade.

Direktor Fure je informirao ministra Alkalaja da postoji inicijativa Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva da se u okviru Muzeja uspostavi posebna sekcija posvećena genocidu počinjenom u Bosni i Hercegovini, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.