BiH
51

Aleksandar Golijanin: Uskoro hapšenja visokih funkcionera u RS-u

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
''Do kraja godine će doći do hapšenja pojedinih visokih funkcionera iz aktuelne vlasti, već su završene istrage u pojedinim slučajevima, ali se o tome šuti'', izjavio je danas u Banjoj Luci član Predsjedništva PDP-a Aleksandar Golijanin.

On nije želio otkriti imena osoba nad kojim je provedena ili se provodi istraga, ali je nagovijestio da bi se pomak na ovom polju mogao desiti nakon izbora direktora SIPA-e.

''Očekujem vrlo brzo, u roku mjesec ili dva, značajne pomake prvenstveno i nakon izbora direktora SIPA-e, stvorit će se sve mogućnosti da se krene u ozbiljnije otvaranje pojedinih afera. Aktuelna vlast zna da će mnogi od njih biti predmet tih istraga i iz toga razloga oni se ovoliko nervozni, iz tih razloga nas žele napraviti neprijateljima i izdajnicima'', rekao je Golijanin i dodao da da se politika koju vodi predsjednik PDP-a i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić može uporediti sa onom koju vodi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Također je istakao da srpski predstavnici u zajedničkim organima vlasti predvode politiku totalne stabilizacije političkih odnosa ne samo u BiH, nego i na cijelom zapadnom Balkanu, politiku saradnje, razumjevanja, građenja pozitivnih odnosa i stvaranje pozitivnog ambijenta kako bi se privukli značajni investitori, kako domaći tako i inostrani.

Naglasio je i da se PDP oštro suprostavlja povćanju akciza na naftu i naftne derivate, dok nemaju ništa protiv povećanja akciza na duhan i alkohol, ali pod uslovom da se ta sredstva preusmjere u zdravstvene fondove.

Prema njegovim riječima odluka o povećanju akcize na naftu i naftne derivate je u suprotnosti sa evropskom agendom, a PDP sumnja da bi ta sredstva bila preusmjerena za izgradnja puteva i autoputeva u RS, nego za krpljenje budžetskih rupa i za krpljenje dugova aktuelne vlasti .

''Podsjetit ću vas da 10 godina ova vlast priča o mreži autoputeva u RS. Vozite li se vi tim autoputevima'', rekao je Golijanin i dodao da zvuči nevjerovatno da kilometar autoputa Banjaluka-Gradiška košta 32 miliona maraka, dok izgradnja kilometara autoputa Vc košta između 8 i 9 miliona maraka. Š

to se tiče autoputa Doboj-Prnjavor, rekao je da je dva puta povučen novac iz kredita, prvi put 55 miliona eura a, drugi put 160 miliona eura, a da još nije izgrađen ni kilometar autoputa.