BiH
1.5k

Aktivistice prekinule sjednicu Skupštine KS: Dozvolili ste da Sanjin Sefić pobjegne!

Piše: Irvin P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo aktivistice grupe "Vi ovo dozvoljavate - za Editu i Selmu" izvele su protestni performans prekinuvši sjednicu 10-ak minuta nakon početka.

Sa galerije predviđene za medije aktivistice su se obratile zastupnicima Skupštine putem megafona, ističući, kako kažu, nepravedno ponašanje vlasti u slučaju Sanjina Sefića. U cijelosti prenosimo tekst protestnog govora:

"Prije dva mjeseca smo tražile obraćanje na sjednici Skupštine u skladu s vašim pravilima – niste nam dozvolili. Sad ćete nas čuti na naš način.

Prihvatili ste inicijativu za smjenu komesara Vahida Ćosića koji jeste odgovoran, ali nije jedini (Ćosić je kasnije imenovan za načelnika PU Vogošća, op.a.). Ovo se ne smije završiti na jednom žrtvenom jarcu. Jer o radu istog tog Vahida Ćosića pišu se izvještaji duže od šest godina. Čak šest godina Nezavisni odbor ocjenjuje njegov rad odličnim. A vi ili neki drugi iz istih stranka već šest godina uredno dižete ruke i prihvatate ove izvještaje. Niste se čak ni sjetili postaviti barem jedno jedino pitanje o uličnim trkačima, a onda tvrdite da ste nenadležni.

Prestanite formalno, poslušno dizati ruke kad se to od vas zatraži. Svi vi snosite odgovornost za svoj nerad, počnite trpiti i posljedice. Dozvolili ste da Sanjin Sefić pobjegne, zašto nas sad ne informišete šta se s njim događa? Ne znamo vidi li se iz službenih auta, ali već je znatno manje policijskih patrola na ulicama. Radite samo pod pritiskom javnosti! Nije prvi put.

Šta ste uradili do danas? Napravili strategiju sigurnosti cestovnog saobraćaja u kantonu. Opet strategija bez rokova i konkretnih koraka, 70 strana fraza, općih mjesta, prepisivanja teško prihvatljivog zdravom razumu. Statistike niste u stanju srediti, a kamoli strategije raditi! I šta vam je glavna zadaća? Da potaknete građane da sami preuzmu najveću odgovornost za svoju sigurnost! Bravo, mi smo krivi što ginemo po ulicama, a vi ste nadležni samo da se bavite našom sviješću i prebrojavate žrtve.

Dosta nam je vašeg takozvanog rada samo kad se ljudi uzbune! Platu primate svakako, zar ne? Mijenjate stranačke ljude u ovim stolicama iz mandata u mandat, dogovarate se i pregovarate, a nama je sve gore. Počnite raditi, počnite stvarati okruženje u kojem ćemo mi, mladi ljudi, poželjeti ostati. Kako sad radite, na kraju ćete samo vi ovdje ostati da živite – ili je baš to ono što želite?

Na svojoj smo koži osjetile, sve ste kanale prema sebi zatvorili. Sami sa sobom pričate. Mi vam to više nećemo dopustiti. Ne radite, nemarni ste i bezobzirni – i mi više ne mislimo o tome šutjeti. Kao što vidite, mi nećemo mirno stajati i trpjeti da nam vi uništavate živote", rekla je pred Skupštinom aktivistica Hana S.

Studentice su prije okončanja protestnog govora udaljene iz skupštinske sale.

Ovo je drugi put da ista grupa studentica na sjednici Skupštine pokušava skrenuti pažnju javnosti na ključne probleme sigurnosti u Kantonu Sarajevo. Podsjećamo, prvi performans se desio sredinom oktobra ove godine, a tada je istaknuta želja za transparentnošću i odgovornošću kantonalnih vlasti u vezi sa sigurnošću u saobraćaju. Obraćanje studentica tada nije bilo dozvoljeno.

Također, Klix.ba je danas saopćio da će Apelacioni sud u Novom Sadu u srijedu odlučivati o žalbi advokata Sanjina Sefića o odluci o njegovom izručenju Bosni i Hercegovini.