BiH
303

Ako želite svijetleću gospu, kupite je na eBayju za 250 dolara

Piše: J. H.
Kip Djevice Marije sa eBayja
Ukoliko u svom domu želite imati gospu koja svijetli poput one u Međugorju, možete je imati za 250 dolara, koliko iznosi cijena na eBayju.

Fosforescentni kip Djevice Marije visok je 63,5 centimetra i težak 3.590 grama te svijetli u mraku. Kako navodi prodavač koji inače prodaje religijske artikle, statua je u dobrom stanju, osim na pojedinim mjestima na kojima nedostaje boja. Za kupovinu kipa preostalo je još 15 dana.

Podsjetimo, u ponedjeljak oko 22:00 sata gotovo identičan kip počeo je svijetliti u kući vidjelice Vicke u Međugorju, nakon čega se hiljade vjernika iz svih dijelova svijeta počelo okupljati u ovom hercegovačkom mjestu.

"Prijatelj mi je javio šta se dešava i otišao sam vidjeti. Bilo je oko 22 sata. Gospin kip svijetli, ali kada je pokušate fotografisati apsolutno ništa se ne vidi na fotografiji", kazao je jedan od mještana Međugorja te noći.

Da kip svijetli prvo su primijetile Talijanke koji su se molile ispred kipa. Naime, one su krenule izaći iz sobe i ugasile su svjetlo, da bi potom primijetile čudnu svjetlost. Okrenule su se i vidjele da Gospin kip svijetli, tada su počele vrištati.

Svoj odgovor na svjetleći kip Djevice Marije ponudili su i stručnjaci koji su kazali da je ovo školski primjer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija.

"Takav efekt pokazuju cinkov sulfid i pogotovo stroncijev aluminat", rekao je dr. Pavle Močilac, hemičar Instituta za organsku hemiju i biohemiju u Pragu.

"Neko je očito, u želji da napravi predstavu, obojio Gospin kip premazom na bazi stroncijevog aluminata. Naime, ukoliko uporedimo boju Gospinog kipa koji svijetli u mraku s bojom koju u mraku isijava stroncijev aluminat možemo vidjeti da su istovjetne. Stoga je jasno, nema tu čuda. Ovo je samo jeftin pozorišni trik za naivne i lakovjerne", istakao je Močilac.