Konferencija u Španiji
0

"Ako želi postati članica EU, BiH treba novi ustav"

FENA
Želi li BiH uskoro postati punopravnom članicom Evropske unije, treba prije svega promijeniti nefunkcionalno državno uređenje, jedan je od zaključaka konferencije "Evropska unija nakon lisabonskog sporazuma – rasprava o budućnosti", koja je u organizaciji Panevropske unije Španije održana proteklog vikenda u El Escorialu, kod Madrida.

U radu konferencije sudjelovalo je i izaslanstvo Panevropske unije Bosne i Hercegovine koje su činili glavni tajnik Vanja Gavran i dugogodišnji član Panevrope te župnik crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Stipe Marković.

Inače, veći dio konferencije upravo je posvećen Bosni i Hercegovini zbog važnosti koju ima za cijelu Evropu, kao značajnog čimbenika sigurnosti u regiji, stoji u priopćenju iz Panevropske unije BiH.

Jedna od uvodničarki na konferenciji bila je i veleposlanica Bosne i Hercegovine u Madridu Željana Zovko. Ona je u svom izlaganju kazala kako je Bosna i Hercegovina danas, 15 godina nakon rata, potpuno drugačija zemlja te je u njoj vidan napredak.

Izrazila je uvjerenje da će jedan od prioriteta nove vlasti biti promjena ustava, ali i veći angažman na planu euroatlantskih integracija. Naglasila je i važnost konačnog ukidanja viza za sve građane Bosne i Hercegovine pozdravivši nove odluke evropske administracije koje idu u tom smjeru.

"Posebno bih željela da se Evropska unija više uključi u rješavanje problema u Bosni i Hercegovini i da na neki način preuzme ulogu koju u njoj imaju Sjedinjene Američke Države", kazala je Zovko.

S njezinom izjavom složio se i glavni tajnik Panevropske unije BiH Vanja Gavran, koji je također bio jedan od uvodničara.

"Bez stabilne Bosne i Hercegovine, nema ni stabilne Evrope i otvorena pitanja na Balkanu treba čim prije zatvoriti“, kazao je Gavran.

Naglasio je kako Evropa treba imati drukčiji, mekši pristup prema novim proširenjima, napose kada je riječ o Bosni i Hercegovini, zbog njene specifičnosti.

Predsjednik Međunarodne Panevropske unije Alain Terrenoire kazao je kako očekuje što skorije formiranje nove vlasti zbog potrebe provedbi reformi na putu integracija.

Najavio je i svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu odmah nakon što se vlast formira jer, kako je kazao, Panevropa preko svojih zastupnika u Evropskom parlamentu može i želi pridonijeti promociji Bosne i Hercegovine i njenom ulasku u veliku evropsku porodicu.