BiH
1.1k

Ako smo mi političari zgriješili, neka EU u ovoj situaciji ne kažnjava građane BiH

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
Bakir Izetbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je donijelo zaključke u kojima se Vijeću ministara BiH nalaže ili preporučuje da poduzme određene korake,a vezano za poplave koje su pogodile našu zemlju.

Članovi Predsjedništva su jednoglasno donijeli ove zaključke, međutim u među njima nije bilo saglasnosti da se zatraži od Vijeća ministara da se proglasi stanje prirodne nesreće na nivou države.

Predsjedavajući Bakir Izetbegović je novinarima saopćio da su doneseni, između ostalog, slijedeći zaključci: Predsjedništvo ocjenjuje da je situacija u područjima BiH koji su pogođeni poplavama i klizištima izuzetno teška i složena te da zahtijeva odlučnu reakciju svih institucija na svim nivoima vlasti. Predsjedništvo zahvaljuje svim građanima BiH, vladama prijateljskih zemalja i pojedincima, koji su proteklih dana pomagali ugroženom stanovništvu. Članovi predsjedništva su naročito zahvalili Oružanim snagama BiH koje su učestvovale u spašavanju stanovništva.

Napraviti sveobuhvatan plan

"Predsjedništvo zahtijeva od Vijeća ministara BiH da preduzme sve neophodne aktivnosti radi bržeg i efikasnijeg upravljanja procesom traženja, prijema i distribucije međunarodne pomoći. Također, zahtijeva se da nastave preduzimati sve neophodne aktivnosti na ubrzavanju procedura ulaska humanitarne pomoći na svim graničnim prijelazima u BiH, sa posebnom pažnjom na intenziviranje aktivnosti Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije. Predsjeništvo smatra da je potrebno izraditi sveobuhvatni plan oporavka i obnove područja pogođenih poplavom, a koji mora sadržavati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere koje je potrebno preduzeti na svim nivoima vlasti u BiH", kazao je Izetbegović.

Državni vrh također preporučuje Vijeću ministara da u saradnji sa svim resornim institucijama na svim nivoima vlasti sarađuje kako bi se ustanovili kriteriji za raspodjelu prikupljene pomoći vodeći računa prevashodno o nastalim štetama i potrebama stanovništva te da Vijeće ministara inicira organiziranje međunarodne donatorske konferencije za prikupljanje pomoći. Također se preporučuje iniciranje zajedničkog pristupa sa Hrvatskom i Srbijom prema fondovima Evropske unije. Traži se od Vijeća ministara i to da zatraži reporogramiranje međunarodnih obaveza BiH te se preporučuje Vijeću ministara da zatraži od banaka reprogramiranje kredita građanima i privrednim subjektima stradalim u poplavama i klizištima.

"Predsjedništvo smatra da je cijeloj zemlji potrebna saradnja i jedinstvo te poziva političke faktore u BiH da se uzrdiže od iskazivanja lrivalstva i politiziranja novonastale situacije", naveo je Izetbegović.

Član Predsjedništva Nebojša Radmanović je dodao da je ovih dana došla do izražaja solidarnost građana u BiH, ali van prostora BiH.

"Lično mi se čini da je proradio duh bivše Jugoslavije, jer smo od Slovenije do Makedonije svakodnevno dobijali pomoć i mogli da čujemo od predsjednika do građana tih zemalja da žele pomoći građanima BiH. na tome smo im zahvalni", kazao je Radmanović.

Dodao je da "Predsjedništvo nije moglo u zaključcima napisati da se zahvaljuje medijima" koji su dobro radili svoj posao u ovim okolnostima i tako pomogali.

"Moj stav je, a u vezi kojeg se nisam konsultovao sa drugim članovima Predsjedništva, da je vrijeme da pozovemo članice EU i EU u cjelini da pomogne BiH maksimalno. Priče koje čujemo u ova dva dana, da Bosna i Hercegovina, zbog toga što nismo napravili neke korake naprijed prema EU ne može koristiti fondove EU, su na štetu građana BiH, koji su Evropljani. Ako smo mi političari nešto pogriješili, ne mogu i ne smiju trpisti građani BiH. Ovo je poziv svim članicama EU da nam pomognu u ovim teškim uvjetima. Ovdje žive Evropljani i ova zemlja će biti članica EU", zaključio je Radmanović.

Radmanović ne želi proglašenje prirodne nesreće na nivou BiH

Željko Komšić je dodao da se naročito želi zahvaliti i pohvaliti Oružane snage, segment države nad kojim Predsjedništvo ima nadležnost i kontrolu, a koje su uradile odličan posao.

Izetbegović je dodao da Vijeće ministara u okviru ovih predloženih zaključaka ima mogućnost za široko djelovanje. Predsjedništvo nije dalo detaljne upute, ali jeste dobar okvir, dodao je.

On je dodao i to da se od Vijeća ministara nije tražilo da proglasi stanje prirodne nesreće na nivou države, jer za to nije bilo saglasnosti unutar Predsjedništva. Na konkretno pitanje ko nije bio za takvo što, Izetbegović je izbjegao konkretan odgovor. Međutim, iako Predsjedništvo zvanično nije na dnevnom redu današnje sjednice imalo tu tačku, odnosno nije se o njoj izjašnjavalo, kako se i može pretpostavidi Radmanović je nije bio za to da se od Vijeća ministara traži proglašavanje prirodne nesreće ili nepogode na nivou države.

"Nije bilo saglasnosti u Predsjedništvu da se proglasi takozvano stanje elementarne nepogode ili nesreće", kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara, ako već na nivou države nije proglašeno stanje prirodne nesreće, a što je učinjeno na nivou entiteta, od koga onda Predsjedništvo očekuje da će napraviti sveobuhvatan plan sanacije od poplava, Izetbegović je kazao da se to očekuje od Vijeća ministara.

"O tome ko je u Vijeću ministara zaustavio takvu odluku, morat ćete pitati njih", dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U Predsjedništvu nisu htjeli govoriti o broju žrtava te kažu da o tome neće govoriti dok ne dobiju preciznu informaciju.