Vasva Jajetović
0

"Ako roditelji to žele, Djed Mraz se vraća u vrtiće"

Razgovarao: Adis Karadža
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Vlada Kantona Sarajevo u srijedu je dala svoju saglasnost v.d. Upravnog odbora Javne ustanove "Djeca Sarajeva“ da Vasvu Jajetović, pedagoga i psihologa, imenuje za direktoricu ove ustanove na mandatni period od četiri godine. Sa novoimenovanom direktoricom razgovarali smo o njenim planovima vezanim za naredni mandat, problemima u JU, održavanju vjerske poduke i "povratku“ Djeda Mraza u sarajevske vrtiće...

Na intervju pred članovima v.d. UO iznijeli ste svoje planove i prijedloge kako poboljšati funkcionisanje Javne ustanove Djeca Sarajeva. O čemu se tačno radi?

Ono što je osnovno, to sam rekla i v.d. Upravnom odboru, je da ćemo nastojati ići naprijed, bez osvrtanja na ono što se događalo u prethodnom periodu. Ono što se treba planirati je poboljšanje i vraćanje poljuljanog ugleda odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Najosnovnije je da se predškolskom odgoju da ono mjesto koje ono zalužuje. To je prva karika u odgoju i obrazovanju naše djece, naših Bosanaca i Hercegovaca. Smatram da prije svega moramo povećati kapacitet vrtića i da što više djece obuhvatimo predškolskim odgojem, da se uslovi života, igre i razvoja djece u vrtićima poboljšaju koliko je to moguće. Na koji način to planirate ostvariti?

Prije svega, želim formirati jak menadžment koji treba da bude homogen, stručan i jak, njegovati timski rad na nivou vrtića i organizacione jedinice, ali i na nivou kompeltne JU. Moramo voditi računa o racionalizaciji radnih mjesta, trebamo primijeniti multidisciplinarni pristup timskom radu, što znači da stručnjaci iz različitih oblasti moraju biti prisutni u procesu rada JU "Djeca Sarajeva“.

U rad i funkcionisanje JU "Djeca Sarajeva“ bila je upletena i politika. Kako se namjeravate oduprijeti politizaciji rada ustanove na čijem ćete čelu biti naredne četiri godine?

Smatram da je ovo oblast od posebnog značaja kao što i piše u zakonu i politika bi trebala tu igrati najmanju ulogu. Djeca dolaze i odlaze iz vrtića i mi nemamo šta čekati. Godine koje djeca provode u vrtiću su najznačajnije doba u njihovom razvoju. Od prve do treće godine se odvija najbrži razvoj djetata i ono što se tada propusti se kasnije nigdje i nikako ne može nadomjestiti. Ne znam da li će sada zbog finansija doći u pitanje obavezan predškolski odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo od naredne godine, ali se nadam da se to neće desiti.

Kakva će biti Vaš odnos sa roditeljima djece iz vrtića?

Jedan od prioriteta je razvijanje partnerskih odnosa sa roditeljima i to ne samo sa roditeljima koji su u Vijeću roditelja ili Upravnom odboru, nego sa svim roditeljima. Mi računamo na ono što je sada moderno u pedagogiji i psihologiji, a to znači da je dijete u centru zbivanja, sve se radi za njegovu dobrobit, aspekti razvoja djeteta su najbitniji i mi ćemo jednostavno nastojati da dijete bude u centru pažnje.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Kakav je odaziv djece u vrtiće kada je u pitanju Kanton Sarajevo?

Vrlo je mali obuhvat djece koja idu u vrtiće i u Bosni i Hercegovini i u Kantonu Sarajevo. Po nekim procjenama je to između 12 i 20 posto, a prije je taj procenat iznosio šest posto. Činjenica je da malo djece imamo u vrtićima i kompletna pedagoška i roditeljska kultura se mora podići na viši nivo. Također, moraju se tražiti novi izvori finansiranja i moraju se možda promijeniti načini na koji se dolazi do novca, jer vrijeme prolazi i mi nemamo šta čekati.

Kako vratiti poljuljani ugled JU "Djeca Sarajeva“ i na kakav ćete se način odnositi prema javnosti i medijima?

Ja sam dugo vremena razmišljala da li je nama potrebna takva vrsta reklame i smatram da su nama mediji potrebni u nekom pozitivnom svijetlu kako bi imali što više menadžerskih klijenata i roditelja koji žele smjestiti djecu u vrtiće.

Ne znam zašto smo toliko medijima zanimljivi, i u školama se dešavaju različite stvari, i ne znam zašto postoji toliki interes javnosti za ono što se dešava u JU "Djeca Sarajeva“. S obzirom da su roditelji jedni od sufinancijera, smatram da je to razlog zbog kojeg svi žele više otvorenosti i odgovara na pitanja šta, kako i kada. Da li će se u vrtićima JU "Djeca Sarajeva“ nastaviti vjerska poduka?

Kada posmatramo razvoj djeteta shvatamo da je ono posebno biće i sve ono što dobija u razvoju dolazi iz kuće i takvo dolazi nama u vrtić. Mi nismo zamjena, već samo dopuna za kuću. Ako u kući postoji, i ako roditelji tako žele, treba da postoji vjerski odgoj i u vrtiću. Kod nas postoji vjerska poduka koja nema veze sa vjerskim ritualima. To su prije svega primjerene priče i sadržaji tipa šta je dobro, šta je loše, s ciljem da se razvija moral i formira kompletna ličnost i da se djeci postave norme ponašanje.

Mislim da će se nastaviti sa tim ako to roditelji žele. Mi smo proveli anketu i više od 600 roditelja je željelo da njihova djeca imaju vjersku poduku. Mi pružamo mogućnost i svim drugim konfesijama da to odaberu ako žele. Ako ne bude zainteresovanih prilagodit ćemo interesu onih koji jesu. Član Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju garantira vjerske slobode i to ne možete zabraniti, jer takav Zakon daje mogućnost i tu ne vidim nikakvih problema.

Hoće li se "vratiti“ Djed Mraz?

Ne vidim u tome nikakvih problema. Svugdje gdje roditelji i odgajatelji budu cijenili da žele Djeda Mraza, ja ne vidim razloga zašto ga ne bi bilo.