Mustafa Mujezinović
0

"Ako ne dobijemo tranše od MMF-a, budžet je mrtav"

FENA
Na inicijativu dopremijera Federacije i ministra finansija Vjekoslava Bevande, nakon što je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu okončana rasprava o stanju u Naftnim terminalima Federacije u Pločama, otvorena je rasprava o informaciji koja se odnosi na implementaciju stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Bevanda je zapravo intervenirao u smislu da informacija o stand-by aranžmanu, s obzirom na aktuelnost problematike, dobije prioritet u odnosu na preostale tačke dnevnog reda.

Bevandinom zahtjevu neuspješno se protivio Omer Vatrić, poslanik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Inicijator parlamentarne rasprave o implementaciji stand-by aranžmana je poslanički Klub Demokratske narodne zajednice.

Iz diskusije ministra Bevande, kao i federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, proizlazi da je federalni budžet trenutno likvidan i da Federacija isplaćuje obaveze prema utvrđenim prioritetima, ali problemi će nastati ako joj ne budu uplaćivane daljnje tranše MMF-a, predviđene stand-by aranžmanom, uz uslov da Federacija u budžetu postigne uštede.

"Ako ne dobijemo drugu i treću tranšu, budžet neće preživjeti i 2010. godina će biti katastrofalna. Situacija je teška, ali ima lijeka", izjavio je premijer Mujezinović, misleći da je lijek upravo u narednim tranšama MMF-a.

"Zašto se ovdje razgovara o zaključcima kad oni uopće nisu tema? Tražili ste informaciju o stand-by aranžmanu i dobili ste je", rekao je ministar Bevanda.

Ova Bevandina intervancija uslijedila je zato što je tokom ove tačke dnevnog reda otvorena i rasprava o nedavnim zaključcima Predstavničkog doma koji se odnose na prava nosilaca najviših ratnih priznanja u Federaciji.

Naime, premijer Mujezinović tvrdi da su ti zaključci trenutno neprovodivi jer su u koliziji s mogućnostima federalnog budžeta, odnosno u koliziji su s uštedama predviđenim u kontekstu stand-by aranžmana.

Doneseni su na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma održanoj 2. oktobra.

Tog dana, uporedo s jakim protestima ratnih heroja ispred zgrade Parlamenta, u skupštinskoj sali su poslanici, udovoljavajući zahtjevima protestnika, donijeli zaključke da ovoj najzaslužnijoj boračkoj kategoriji neće biti umanjivane mjesečne naknade za deset posto, što je Vlada već bila predvidjela mjerama šrednje naložene od MMF-a. Braniocima je obećano i da neće biti ukinut zakon koji reguliše dodatna posebna prava herojima.

Poslanik Stranke demokratske akcije Irfan Ajanović rekao je danas da su zaključci 2. oktobra u Parlamentu doneseni "pod prijetnjom pištolja" i citirao riječi jednog od rukovodilaca udruženja dobitnika najviših ratnih priznamja prema kojima je tog dana u Parlamentu neko mogao i poginuti u slučaju da su poslanici dalje odugovlačili s odobravanjem zahtjeva branilaca Bosne i Hercegovine.

Nakon više diskusija u kojima su također prevladali zahtjevi branilaca i mogućnosti za njihovu provedbu, ministar Bevanda je ponovno intervenirao u smislu da niko danas od Parlamenta ne traži nikakve zaključke, već je samo riječ o prezentiranju tražene informacije o stand-by aranžmanu koju treba primit k znanju.

Istu poruku poslanicima je uputio i predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić, pa je ova tačka dnevnog reda, kao i cijela sjednica, okončana "primanjem informacije k znanju".

Naredna sjednica Predstavničkog doma najavljena je za 20. oktobar.