Safet Softić
0

"Ako mi sugerišu ostavku, podnijet ću je"

FENA
Safet Softić (Foto: Nezavisne novine)
Safet Softić (Foto: Nezavisne novine)
Predsjedavajući Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu Safet Softić rekao je danas agenciji Fena u Sarajevu da će nakon zahtjeva visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka za njegovu smjenu postupiti kako mu nalože parlamentarna Ustavna komisija i Kolegij doma kojim predsjedava.

"Ako mi sugerišu ostavku, ja ću je podnijeti, ako traže razrješenje, postupit ću u skladu s tim, a ako traže da ostanem na sadašnjem mjestu, ostat ću“, izjavio je danas ovaj federalni zvaničnik.

Ustavna komisija će zasjedati narednog ponedjeljka i proslijedit će Kolegiju Predstavničkog doma traženi stav o zahtjevu visokog predstavnika, napominje Softić. Nakon toga će on tražiti da Kolegij na svojoj sjednici bez njegovog prisustva formira svoj stav.

Visoki predstavnik Inzko, obraćajući se uredu predsjednice Federacije Borjane Krišto i njenim zamjenicima Mirsadu Kebi te Spomenki Mičić, kao i Kolegiju Predstavničkog doma, zatražio je smjenu predsjedavajućeg u tom domu.

Obrazloženje je da bi time bila ispoštovana ustavna odredba prema kojoj nijedan konstitutivni narod, u ovom slučaju Bošnjaci, ne može imati svoje predstavnike na više od dvije čelne funkcije u Federaciji.

Trenutno Bošnjaci zauzimaju tri od šest čelnih pozicija - premijersku, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjednika Vrhovnog suda.

"Kako sama priroda pravosudnih i tužilačkih funkcija sprečava svaki politički utjecaj u procesu imenovanja ili smjene, jedino je moguće izvršiti smjenu u Predstavničkom domu", navodi se u Inzkovom pismu federalnim čelnicima.

Safet Softić napominje da u njegovom dosadašnjem mandatu nije bilo naznaka novonastale situacije te da mu je jedino poznato da je sredinom ove godine parlamentarna Ustavna komisija, na koju se on sada poziva, održala sjednicu sredinom godine na kojoj je bilo riječi o potrebi balansa na čelnim federalnim pozicijama.

Funkcije koje, prema Ustavu, treba da su ravnopravno raspodijeljene između konstitutivnih naroda su premijerska, zatim predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda, predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda, kao i dužnost glavnog federalnog tužioca.