BiH
22

Akcija u Zenici: Otvorite um, otvorite vrata

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas se održava ulična akcija Udruženja Lotos Zenica, koja ima za cilj da Zeničanima predstavi značaj antistigme.

Kampanja antistigme pod nazivom "Otvori um, otvori vrata" provodi se u sklopu projekta "Prevencija stigme - poboljšanje mentalnog zdravlja u zajednici", koju finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju, dok je implementator PROI sa partnerskim organizacijama iz Goražda, Visokog, Sarajeva i Zenice.

Bego Hadžiavdić je aktivni volonter u Zenici, koji djeluje u ime Udruženja Lotos Zenica, a danas ima za cilj da Zeničanima predstavi značaj antistigme u društvu.

"Danas imamo za cilj da predstavimo antistigmu u društvu, odnosno da podignemo svijest o važnosti mentalnog zdravlja, kao i o stigmi i diskriminaciji, koje svakodnevno otežavaju živote osoba koje imaju poteškoće sa mentalnim zdravljem", kazao je Hadžiavdić.

On je još dodao da je znanje građana o mentalnom zdravlju u zajednici veoma slabo, ali da će današnjom akcijom pokušati to promijeniti.

U okviru akcije koja obilježava početak Sedmice mentalnog zdravlja u zajednici, u Muzeju grada Zenice večeras će biti održan program u kojem će stigmatizirane osobe govoriti o svojim iskustvima u društvu.