BiH
48

Akcija Ministarstva finansija FBiH: Građanima blokirano online klađenje van BiH

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U posljednjih nekoliko dana ljubitelji igara na sreću primijetili su da im je blokirano online klađenje van Bosne i Hercegovine, odnosno kod svih online priređivača igara na sreću koji nemaju odobrenje nadležnih bh. institucija.

Iz Federalnog ministarstvo finansija za Klix.ba pojašnjavaju da su u okviru svojih zakonskih ovlaštenja zahtijevali od komercijalnih banaka u Federaciji dostavu podataka o platnom prometu u dijelu uplate sredstava sa računa klijenata domaćih banaka (fizičkih lica) na račune inostranih pravnih lica koja našim građanima nezakonito omogućuju učešće u online igrama na sreću putem svojih internet stranica, a da pri tome ne posjeduju odobrenje za priređivanje internet igara izdato od nadležnog organa u Bosni i Hercegovini.

"Po dobivanju podataka o postojanju transakcija fizičkih lica za učešće u internet igrama kod nelegalnih priređivača, uvažavajući činjenicu da nemamo ovlaštenje niti tehničku mogućnost da u cilju sprečavanja nelegalnog priređivanja internet igara na onemogućimo pristup navedenim internet stranicama, obratili smo se nadležnom državnom organu, odnosno Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) sa zahtjevom za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti", kažu za Klix.ba iz Ministarstva finansija FBiH.

Nakon ove urgencije Federalnog ministarstva finansija igračima iz BiH je blokirana mogućnost uplate.

Vlasnici kladionica u FBiH su i ranije tražili da ih se zaštiti od nelojalne konkurencije koju im prave online priređivači igara na sreću van BiH.