BiH
0

Ahmetović: Manji broj ilegalnog prelaska granica

Sarajevo-x.com
Najbolji pokazatelj napretka Bosne i Hercegovine u oblasti migracija, azila i upravljanja granicom predstavlja nedavni izvještaj Evropske komisije u kojem je BiH data pozitivna ocjena, poručio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović na Regionalnoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja članica MARRI Inicijative u Beogradu.

Ministar Ahmetović je istakao da pitanje migracija, uz organizovani kriminal, predstavlja veliki izazov za Bosnu i Hercegovinu, ali i sve zemlje regiona.

''Smanjenje broja osoba koje pokušavaju nelegalno prelaziti granice predstavlja pokazatelj dobre regionalne saradnje u ovoj oblasti'', kazao je Ahmetović.

Na dvodnevnoj konferenciji, najviše vremena bit će posvećeno razmjeni iskustava u borbi protiv organizovanog kriminala te poboljšanju regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Ova konferencija iskorištena je i za upoznavanje o obavezama koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom, jer će naša zemlja iduće godine preuzeti predsjedavanje MARRI Inicijativom.